Инфо

3. август 2020.3. авг 2020.
Фото: ЕПА-ЕФЕ (Андреј Цукиц)

Фото: ЕПА-ЕФЕ (Андреј Цукиц)

Данас конститутивна седница Скупштине Србије

Конститутивна седница новог сазива Скупштине Србије после парламентарних избора 21. јуна 2020. године, биће одржана данас, дан пре истека рока за верификацију мандата.

Председница парламента Маја Гојковић сазвала је прву седницу Народне скупштине у 12. сазиву за 3. август, а рок за верификацију мандата је највише 30 дана од проглашења резултата избора.

На дневном реду данашње седнице нашло се пет тачака, и то потврђивање мандата народних посланика, избор председника, потпредседника и генералног секретара скупштине, као и избор чланова парламентарних радних тела.

Када мандати посланика буду потврђени, посланици ће положили заклетву која гласи:

"Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди".

Од конституисања новог сазива Скупштине, почиње да тече рок од 90 дана за формирање нове Владе.

На редовним парламентарним изборима 21. јуна највише посланичких места 188 освојила је листа "Александар Вучић- За нашу децу".

Социјалисти ће имати 32 посланика, а први пут мандате је освојио СПАС Александра Шапића који ће имати 11 посланика.

У Скупштину су ушле и четири мањинске странке, па ће Савез војводјанских Мадјара заступати девет посланика, Странка правде и помирења Моамера Зукорлића четири, док је по три мандата освојила СДА Санџака и Албанска демократска алтернатива-Уједињена долина.

Председник покрета Доста је Било (ДЈБ) Саша Радуловић најавио је да ће тај покрет, од 9.00 часова организовати блокаду конститутивне седнице Скупштине Србије, зато што су, како је рекао, "избори фалсификовани".

"Циљ ненасилне блокаде је да својим присуством блокирамо фалсификоване посланике да конституишу фалсификовану скупштину у дому Народне скупштине", навели су из ДЈБ.

Они су навели и да је крајни рок да се конституише Скупштина, уторак 4. август и да ће ако се то спречи, "пасти власт".

Удружена опозиција Србије упозорила је да од данас Србија "и званично нема парламент" јер по њиховим наводима, 250 будућих посланика "није изабрано на легалним изборима".

Наводећи да легитимност јунских парламентарних избора у Србији "оспорава и већи део Европе", из Удружене опозиције су навели да "лажни избори за резултат имају један од ретких једностраначких парламената у целом свету".

Опозицији је навела да ће "покушај формирања власти на основу резултата лажних избора сматрати актом рушења уставног поретка".
Бета

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa