Инфо

5. август 2020.5. авг 2020.
Пленковић изразио жаљење због српских жртава

Пленковић изразио жаљење због српских жртава

Премијер Андреј Пленковић изразио је данас у Книну жаљење према свим цивилним жртвама рата у Хрватској, и Срба и Хрвата.

"Као земља која је победила у наметном рату жалимо због свих страдалих, жалимо због свих цивила не само Хрвата, него и Срба, као и других националности", рекао је Пленковић у говору на свечаности поводом 25. годишњице Олује, која се слави и као Дан победе и домовинске захвалности и Дан хрватских бранитеља.

Он је нагласио да је Олуја била правно легитимна, војно неизбежна и политички неопходна у рату који је наметнуо великосрпски режим Слободана Милошевића.

"Жалимо и за жртвама ратних злочина почињених с хрватске стране. Легитимно право на одбрану није и не може бити оправдање за недело – те је сваки такав чин болан за све породице жртава и ружан ожиљак на праведно лице и одбрамбени карактер Домовинског рата", рекао је премијер.

Пленковић је нагласио да пијетет према свим жртвама очекује и од хрватског друштва, посебно представника Срба, који треба јасно да осуде злочине над Хрватима.

Он је оценио да је важно да хрватски Срби у Олуји не виде само егзодус свог народа, већ и завршетак рата који је створио услове за њихов повратак.

"Свесни смо да је наша победа у Олуји била трауматична за многе хрватске Србе који је понајпре повезују с одласком дела српског становништва из њихових домова и завичаја на дотад окупираним подручјима. Док је за већину Хрвата то понајпре био присилан збег који су организовали и наредили кнински побуњеници, за многе Србе то је и дан-данас збег пред хрватским снагама", рекао је премијер.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa