Инфо

6. август 2020.6. авг 2020.
Сутра исплата 60 одсто минималне зараде за више од 235.000 фирми

Сутра исплата 60 одсто минималне зараде за више од 235.000 фирми

У Србији ће сутра бити исплаћено 60 одсто минималне зараде, односно око 18.000 динара по запосленом, за 235.372 фирме у којима ради више од 1,01 милион запослених, за шта ће из државног буџета бити издвојено 18,4 милијарде динара.

Минимална зарада се исплаћује у оквиру другог пакета државне помоћи, због кризе изазване пандемијом корона вируса, који је овога пута усмерен и на фирме које су основане након 15. марта, односно до 20. јула ове године.

Новац ће на рачуне тих новооснованих фирми, којих по подацима Агенције за привредне регистре има 13.550, бити уплаћен у септембру, у висини од 120 одсто минималне зараде по запосленом.

Како је раније објашњено, потребно је да нове фирме до 15. септембра поднесу ППП-ПД образац на коме ће као датум доспећа пореза и доприноса ставити 5. јануар 2021. године.

За новоосноване привредне субјекте који желе да користе мере помоћи биће отворени посебни наменски рачуни.

Сви који су добили минималну зараду у јулу, неће морати да се пријављују за нови пакет подршке, већ ће бити пријављени аутоматски.

Како је раније рекао министар финансија Синиша Мали, они који су остварили право на новац, а не желе га или не испуњавају услове, не треба да га троше па ће средства бити аутоматски враћена у буџет, најкасније до 31. октобра.

Послодавци који примају државну помоћ имају обавезу да не смањују број запослених за више од 10 процената у периоду од три месеца од исплате последњег директног давања, односно најкасније до краја године.

Исплата новца ће се извршити на већ отворени ковид рачун, а директна давања се могу користити искључиво за исплате зарада и накнаде зарада запосленима.
Бета

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa