Инфо

6. август 2020.6. авг 2020.
РСЕ: Из Србије у Мађарску ради тестирања на ковид-19

РСЕ: Из Србије у Мађарску ради тестирања на ковид-19

Због компликоване процедуре за тестирање на ковид-19, градјани Србије одлучују се и на путовање у суседну Мадјарску и тестирање у пограничним приватним клиникама, пише данас Радио Слободна Европа.

У Сегедину, у јужној Мађарској, удаљеном око 220 километара од Београда, послују најмање две приватне клинике које грађанима Србије нуде ПЦР тестирање и тестирање на антитела.

Тестирање се у тим клиникама обавља и по хитном поступку, преко реда, у року од 24 часа, упркос знатно вишем ценовнику услуга у односу на цене у Србији.

"Велика је навала из Србије због тестирања у Мадђарској", објаснила је за РСЕ Ема Шомођи, директорица клинике "Doctor Hair Clinic" из Сегедина.

У Србији није могуће урадити ПЦР тестирање у приватним клиникама, а у државним акредитованим институцијама процедура захтева чекање у редовима, а потом и вишедневно чекање на резултате.

Ема Шомођи је навела да највеће интересовање није из туристичких разлога, него због посла.

На основу нових мадјарских прописа који су донети крајем јула, Мадјарска је Србију уврстила у жуту зону ризичних земаља, што значи да странци и држављани Мадјарске који долазе из држава са тог списка, морају 14 дана у карантин.

За транзит кроз Мађарску потребно је користити коридор - аутопутеве и означене бензинске пумпе, као и одредјене граничне прелазе.

Сви грађани Србије могу да дођу у Мађарску и да се крећу у кругу од 30 километара од границе, и дужни су да напусте ову државу у року од 24 сата.

Према речима Еме Шомођи, с обзиром да је Сегедин, где се налази клиника, удаљен 18 километара од границе, држављани Србије могу без проблема да се тестирају у Мађарској, уколико на граници приликом мерења температуре не постоји сумња да су заражени коронавирусом.

Пацијенти у року од 48 сати добијају налазе путем мејла.

Цена ПЦР тестирања је 130 евра по особи, а уколико је неопходно хитно тестирање, потребно је доплатити још 50 евра. Анализа на антитела коронавируса је 70 евра, док је брзи серолошки тест 60 евра.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa