Инфо

7. август 2020.7. авг 2020.
У Шапцу четири новооболела

У Шапцу четири новооболела

Према последњем доступном званичном извештају четири особе су позитивне на вирус корона у граду, што је и најмањи број оболелих у протеклих месец дана, саопштено је данас на редовној коференцији за медије Штаба за ванредне ситуације града Шапца. У Општој болници „Лаза К. Лазаревић“, тренутно је 182 пацијента, девет је примљено у току претходна 24 сата, док је њих 21 отпуштено са болничког лечења, четири на респиратору, док су две изгубиле битку са Ковидом.

-Дан иза нас у Ковид амбуланти је протекао без већих гужви када је прегледан 161 пацијент, 43 прва прегледа, а 118 су контролни прегледи. Приметан је повећан број ретестирања, и од данас сви резултати оних који су на поновљеном тестирању шаљу се у националну референтну лабораторију у Батајници. Само они са тегобама суспектник на Ковид-19 ће се тестирати у Ветеринарско - специјалистичком институту у Шапцу, који у року од 24 сата достави резултате аналаиза, што је веома брзо, ефикасно и самим тим можемо да поступамо даље по процедури у лечењу пацијената – рекла је директорка Дома здравља др Јасмина Станковић и додала да су анализе урађене 5. августа, показатељ да је мање особа заражених, и да је значајан удео поново тестираних.

Полицијска у права у граду у оквиру својих активности контролисала је и поштовање прописане мере самоизолације за 491 особу, од тога 484 провере извршено је телефонским путем и седам одалазака на кућну адресу. Уручено је и 97 нових решења санитарне инспекције. Начелник градске управе Милан Васић истиче да суграђани поштују мере, те да није било неопходно изрицање санкција.

Заванични допис Града Шапца о антигенском тестирању упућен Министарству здравља још увек је без одговора надлежних инстанци.

-Нема одговора од стране Министарства, али ни Кризног штаба по питању антигенских тестова за особе које немају симптоме и измене алгоритма. О овој теми говорио је и др Предраг Кон рекавши да је у упозант са антигенским тестовима, и да они могу да донесу предност у борби против заразе, што се поклапа са мишљењем канцеларије Светске здравствене организације у Београду. Сматрамо да ће ово постати пракса, не само у Србији, него и свету, тако бисмо имали брзе резултате и јаснију слику о свему. Статистчки подаци говоре да је ситуација у овом периоду била значајно озбиљнија од оне у марту када је било на снази ванредно стање. Нудимо решења која могу да помогну да се на организован начин бори против заразе и да све институције у систему дају свој доринос. То не мора да кошта додатно – појаснио је командант Штаба за ванредне ситуације и градоначелник Небојша Зеленовић.

Надлежни позивају Шпачане да поштују прописане мере како би заштитили себе, своје најближе и сачували здравље у времену епидемије. Волонтери Града у оквиру својих активности обилазе домаћинства како би суграђанима доставили превентивне здравствене пакете.

-То су мали породични пакет који показју колико је важно да водимо рачуна о себи, својим комшијама и најближима. Скромни здравствени пакет биће доступан свим нашим суграђанима, јер не правимо разлику између сеоског и градског подручја и бринемо о свима – закључио је Зеленовић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa