Инфо

7. август 2020.7. авг 2020.
Збогом новчаници: Плаћање сатом или телефоном у Србији

Збогом новчаници: Плаћање сатом или телефоном у Србији

Доба дигитализације је нам је донело да нам је све доступно на свега пар кликова. Када је банкарство у питању многе активности су омогућене и онлајн: провера стања, плаћање рачуна, слање новца, подизање кредита… Тек са појавом пандемије коронавируса схватили смо колико нам дигитално онлајн банкарство значи. Ипак, када смо одлазили у продавнице морали смо да употребљавамо платне картице или кеш, због чега је контакт с другом особом био готово сигуран. Дигитални новчаник је све чешћи избор потрошача, јер је за његову употребу потребан само телефон и омогућено је бесконтактно плаћање.

“Наши клијенти све више бирају да уместо готовине и чак платних картица, за своја плаћања на продајним местима користе своје мобилне телефоне или популарно названо – дигиталне новчанике. Захваљујући напретку НФЦ технологије, сигурно окружење за плаћања је измештено на саме мобилне уређаје, чиме је безбедност подигнута на виши ниво. Корисник практично у апликацију додаје своје платне картице, тако да приликом плаћања користи само свој мобилни телефон на терминалу. Као што сте рекли, ово се показало посебно корисним у протеклих пар месеци када сви желимо да избегнемо коришћење новчаница, па чак и својих стандардних новчаника у којима држимо картице, ради поштовања хигијенских и здравствених прописа. Телефон је свима при руци и плаћање обавимо за пар секунди!”, испричао нам је Небојша Јовановић, директор Сектора за дигиталне канале и производе у Рајфајзен банци.

Овај вид плаћања је доступан свим корисницима смарт телефона, и онима са Андроид и онима са Аппле уређајима. Корисници ИОС система “Аппле Паy” могу врло лако да подесе на свом мобилном уређају или једноставно преко апликације “новчаник”, а корисници Андроид система треба да имају подршку за НФЦ. Оно што сваки крисник дигиталног новчаника мора да има је Виса дебитна картица или кредитна картица Рајфајзен банке, која је прва на тржишту понудила ове опције: “Аппле Паy” за ИОС системе и “РаиПаy” за Андроид системе.
Фото:Нова

“Дигитални новчаници као опције нуде бројне предности својим корисницима, пре свега чињеницу да на једном месту могу да обједине све своје картице, те да сва плаћања одмах буду видљиве у апликацији. На тај начин имају најбољу контролу и преглед својих плаћања. Такође, на обе платформе се повезивање картица са телефоном врши без одласка у банку, а ту опцију једино Раиффеисен банка нуди на нашем тржишту. Ово је далеко сигурнији и приватан начин плаћања, будући да корисници не морају да дају своју картицу другој особи, додирују дугмад за унос ПИН-а или да користе готовину. Уз помоћ ове услуге користе све предности својих уређаја да би извршили бесконтактна плаћања. Код Аппле Паy-а се, рецимо, идентификација врши путем Фаце ИД, Тоуцх ИД или лозинке уређаја, као и једнократним динамичким безбедносним кодом. На овај начин, корисници могу безбедно и комфорно да плаћају у продавницама, апотекама, ресторанима, кафићима, у таксију који имају ПОС уређаје…. Довољно је да се телефон принесе ПОС терминалу и на тај начин се у свега пар секунди изврши плаћање”, рекао је Јовановић.

Рајфаисен банка је већ издала преко 12.000 дигиталних новчаника својим клијенатима, којима је овај начин плаћања бржи и сигурнији. Банка је само током прва два дана лансирања услуге Аппле Паy имала преко 3.000 корисника који су ову услугу активирали.

Са дигитализацијом и развојем онлајн банкарства и чувена Реа, четбот који ради на принципу вештачке интелигенције, сада има и нове функционалности. До сада је Реа са клијентима комуницирала путем Фејсбук месинџера или Вајбера, а ускоро ће бити доступна и гласовна комуникација са њом, могућност плаћања рачуна, слање новца пријатлејима или измиривање обавеза по кредитним производима. За плаћања, рецимо, може се користити за питања: „желим да платим рачун / струју/ инфостан…“ или „желим да измирим рату за кредит/картицу“… а Реа ће путем Фејсбук Месинџера за кориснике Андроид уређаја или Вебчета на сајту банке, извршити жељену услугу.
Извор: Портал Нова С

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa