Инфо

9. август 2020.9. авг 2020.
На данашњи дан

На данашњи дан

1962 Умро је немачки писац Херман Хесе (Херманн Хессе), добитник Нобелове награде за књижевност 1946. Дубоко саживљавање са савременим проблемима и отпор конвенционалним друштвеним нормама учинили су га шездесетих година идолом омладине на Западу. Сматра се претечом и класиком хипи-културе ("Демијан", "Степски вук", "Сидарта", "Игра стаклених перли", "Нарцис и Златоусти").
378 У бици код Хадријанопоља, у којој су Готи тешко поразили Римљане, погинуо је источно-римски цар Валент Флавије, рођен 338. у данашњим Винковцима (Цибалае).

480 Персијанци под вођством краља Ксеркса су победили у тродневној бици код Термопила војску спартанског краља Леониде. Та победа је Ксерксу омогућила освајање Атине.

1842 САД и Велика Британија потписале су споразум којим је одређена граница између САД и Канаде од Мејна до Великих језера.

1896 Рођен је швајцарски психолог Жан Пијаже (Јеан Пиагет), познат по истраживањима сазнајних функција код деце. Основао је Међународни центар за генетичку епистемологију ("Дечији говор и мишљење", "Увод у генетичку епистемологију").

1896 Немачки инжењер и проналазач Ото Лилијентал (Отто Лилиентхал), један од пионира авијације, погинуо је испробавајући планер двокрилац који је конструисао те године.

1918 Рођен је амерички филмски режисер Роберт Олдрич (Алдрицх) који се успешно опробао у готово свим филмским жанровима од вестерна до психолошких драма ("Шта се догодило с Беби Џејн?", "Вера Круз", "Апач", "Дванаест жигосаних", "Пољубац смрти").

1919 Рођен је италијански композитор и писац либрета Рудјеро Леонкавало (Руггиеро Леонцавалло). Славу му је донела опера "Пајаци" чији успех није постигло ниједно од његових многобројних каснијих дела.

1942 Током кампање "Напустите Индију" (Qуит Индиа) Свеиндијског конгреса, британске власти су у Бомбају ухапсиле индијског националног водју Махатму Гандија (Гандхи) и његових 50 следбеника. Ганди је у затвору 21 дан штрајковао гладју, а пуштен је 1944. под притиском јавности.

1945 Американци су, на крају Другог светског рата, бацили и другу атомску бомбу која је разрушила више од половине јапанског града Нагасаки. Погинуле су 73.000 људи, а хиљаде умрле наредних година од радијације. Јапан је капитулирао 15. августа, чиме је рат окончан.

1945 На трећем заседању у Београду, Антифашистичко веће народног ослобођења Југославије (АВНОЈ) проглашено је за привремену Народну скупштину Демократске Федеративне Југославије.

1954 Као одговор на претње СССР-а и источног блока Југославији, Грчка, Турска и Југославија закључиле су на Бледу (Словенија) Балкански савез о политичкој сарадњи и узајамној помоћи на рок од 20 година. Отопљавањем совјетско-југословенских односа после 1956. године, тај савез је губио на значају, иако формално никада није отказан.

1962 Умро је немачки писац Херман Хесе (Херманн Хессе), добитник Нобелове награде за књижевност 1946. Дубоко саживљавање са савременим проблемима и отпор конвенционалним друштвеним нормама учинили су га шездесетих година идолом омладине на Западу. Сматра се претечом и класиком хипи-културе ("Демијан", "Степски вук", "Сидарта", "Игра стаклених перли", "Нарцис и Златоусти").

1965 Бивша британска колонија Сингапур постала је независна држава у оквиру Комонвелта после отцепљења од Малезије.

1969 Глумица Шерон Тејт (Схарон Тате), жена филмског редитеља Романа Поланског, и још четири особе брутално су убијени у њеној кући на Беверли Хилсу.

1974 Потпредседник САД Џералд Форд (Гералд) постао је председник, пошто је оставку поднео Ричард Никсон (Рицхард Ниxон), због умешаности у аферу Вотергејт.

1975 Умро је руски композитор Дмитриј Шостакович, један од великана совјетске и светске музике 20. века. Његов опус, поред 15 симфонија, садржи опере, балете и камерну музику.

1992 У Барселони су завршене 25. Олимпијске игре на којима је учествовало 15.000 спортиста из 172 земље. Спортисти СР Југославије, због санкција УН, нису могли да учествују у екипним спортовима, али су медаље изборили стрелци Јасна Шекарић сребрну, а Аранка Биндер и Стеван Плетикосић бронзану.

1998 У сукобу са индијском полицијом у Кашмиру погинуо је Али Мохамамад Дар (Мохамаммад), самопрокламовани заменик врховног команданта забрањене сепаратистичке исламске оружане групе Хизб-ул-Муџахедин, која би да Кашмир припоји Пакистану.

1998 Кошаркашка репрезентација СР Југославије постала је светски шампион.

2000 У катастрофалним поплавама у Индији, Непалу, Бутану и Бангладешу живот је изгубило 300 људи, а милиони су остали без домова.

2002 Умро је генерал-поручник Тран До, најпознатији вијетнамски дисидент који је последњих година живота био заговорник политичких реформи у Вијетнаму.

2004 Тери Николс (Террy Ницхолс) осудјен је у Америци на 161 годину и доживотни затвор без права на помиловање и скраћење казне, због постављања бомбе у згради државних органа у Оклахома Ситију 1995. године, када је погинуло 168 особа.

2008 У Америци је умро Махмут Дарвиш (Махмоуд Дарwисх), палестински песник. Поезија Дарвиша говори о животу у изгнанству као свакодневници. Добитник је награда, медју којима "Босанског стећка" и "Златног венца Струшких вечери поезије" (2007).

2010 У клизиштима у покрајини Гансу, на северозападу Кине, 1.200 људи је погинуло, а више од 500 нестало. Бујица блата је прекрила пет квадратник километара, понегде до трећег спрата стамбених зграда.

2010 У поплавама у Пакистану је погинуло 1.600 људи, 500.000 је остало без крова над главом, а било је угрожено 13,8 милиона.

2011 Европска централна банка (ЕЦБ) оценила је да су финансијска тржишта у најтежој кризи од краја Другог светског рата и да кључну улогу у окончању те кризе треба да имају државе чланице евро-зоне, а не ЕЦБ.

2014 Пошто је бели полицајац у Фергусону, предграђу америчког града Сент Луиса, убио младог црнца Мајкла Брауна, избиле су вишедневне демонстрације уз сукобе с полицијом која је за растеривање демонстраната користила и војну опрему.

2015 Посланички избори на Хаитију који су током четири године више пута одлагани услед политичких размирица хаићанске извршне власти и опозиције, протеклу су уз нереде.

2017 Више од 70 младих миграната, углавном из Сомалије и Етиопије, удавило се код обале Јемена пошто су кријумчари присилили више од 120 људи да с брода сидју у море.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa