Инфо

9. август 2020.9. авг 2020.
Ако не желите мораторијум, сутра вам истиче рок

Ако не желите мораторијум, сутра вам истиче рок

Понедељак, 10. август, последњи је дан када дужници, који желе да наставе отплату својих рата и не планирају да узму понуђени мораторијум, треба да се јаве својој банци.

Уколико не одбију мораторијум, сматраће се да су га прихватили, и банка ће обуставити наплату свих рата кредита, доспећа по свим кредитним картицама, док се са рачуна неће скидати новац на име коришћења дозвољеног минуса. Међутим, чак и ако не одбије мораторијум у овом року, дужник ће имати прилику да се предомисли по истеку мораторијума и плати заостале рате .

Ниједан дужник при почетку мораторијума нема прецизне информације колико ће он тачно да га кошта.

Најједноставнија рачуница је следећа: Мораторијум кошта – узмите га само ако вам је неопходан.

То значи да уколико примате плату или пензију редовно, и можете да намирујете рате, а не треба вам додатни новац – мораторијум не би требало прихватити.

Они дужници, пак, који су због епидемије коронавируса остали без посла, или су им примања смањена, или су на боловању због ковида или из било ког другог разлога имају проблем да обезбеде новац за редовно плаћање рата – треба да прихвате мораторијум. Јер, он их штити и од затезних камата, и од блокада рачуна, и од тога да им извршитељи закуцају на врата.

Цена мораторијума је, заправо, неплаћена камата током августа и септембра, која се потом расподељује на преостале рате кредита, уз продужетак рока отплате за још два месеца.

Нова.рс је већ писала како се први тромесечни мораторијум, уведен током ванредног стања, одразио на повећање задужења грађана.

За нешто хоћу, за нешто нећу

Грађани који желе да одбију мораторијум, морају банци тачно да наведу за шта га одбијају. У противном ће банка одбацити мораторијум само на, на пример – један кредит, али ће мораторијум важити за кредитне картице и дозвољени минус, што је прошли пут многим дужницима донело знатан трошак, јер се камата на минусе чим је застој у отплати престао да важи – скинута у целости, месец за месец.

Овај пут, неплаћене камате на дозвољене минусе неће бити наплаћиване у целости, већ ће, као и код кредита, бити распоређени на преостале месеце колико важи дозвољени минус (рок важења ће бити увећан за два месеца).

Тако је могуће одбити мораторијум на стамбени кредит, али га истовремено користити на кеш кредит и дозвољени минус.

Како да искористим паузу, а не платим већу камату

Дужници који се двоуме да ли да користе овај застој у отплати рата о томе могу да одлуче све до – првих дана октобра.

До тада банци ништа не плаћају, а када истекне мораторијум, имаће две могућности.


Дилема дужника: Да ли и како паузирати отплату кредита


Прва је – да дужник може у року од седам дана уместо нових рата и два месеца дужег рока отплате, да измири све обавезе које су биле обухваћене мораторијумом – све рате из периода мораторијума – и главницу и редовну камату.

Друга је – да дужник, за шта се изјашњава такође у року од седам дана, измири све обавезе по основу редовне камате која се обрачунавала за време трајања мораторијума, уз продужење рока отплате кредита за два месеца.

У оба случаја – не плаћа ни динара додатне камате.

Како се одјавити

“Клијент банке може да одбије понуду о мораторијуму електронским путем, путем редовне поште, телефоном или у пословним просторијама банке, и то у року од десет дана од дана објављивања обавештења о понуди, али и да одустане од примене мораторијума током његовог трајања, захтевајући то од банке на исти начин или уплатом у целини доспеле, а неизмирене обавезе”, објаснили су у НБС.
Нова.рс

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa