Инфо

10. август 2020.10. авг 2020.
фото: www.dw.com

фото: www.dw.com

Петиција за ниже школарине

Студенти са београдског, крагујевачког и новосадског универзитета, у оквиру тима Крени – промени и уз подршку Удружења за заштиту уставности и законитости (УЗУЗ), покренули су онлине петицију којом траже умањење школарина за 30 одсто за студенте у академској 2020/2021 години.

Пандемија короне утицала је на отежано студирање.

Услед отежане економске ситуације студенти које издржавају родитељи имаће проблема приликом финансирања. И студенти који су радили у, на пример, угоститељском сектору који је такође у кризи суочаваће се са новчаним проблемима“, навео је данас тим Крени-покрени.

Како су навели, овај захтев, међутим, „није тражење никакве милостиње, већ потреба да се установи фер и поштена цену студирања“.

Они су објаснили да је чињеница да у другом семестру факултети „нису пружали квалитет студирања какав је био планиран и плаћен“.

„Неспорно је да је то последица промењених околности услед пандемије, али је исто тако неспорно да факултети током пролећног семестра нису радили, трошкови су у том периоду били минимални, онлине предавања су била спроведена на неким факулетима, али већина је остала ускраћена и за то, многи ресурси чије коришћење улази у цену школарина нису могли да се користе“, наведено је као разлог за петицију.

Како је речено, „јасно је да су студенти плаћали нешто што нису добили“, „управо зато су у свету многи универзитети још у мају обезбедили студентима умањење школарина“, „тада је тај списак бројао око 85 Универзитета, данас је тај број знатно већи“.

„Желимо да сакупимо 10.000 потписа, а затим ћемо тражити наведено смањење школарине. У супротном ћемо размислити о даљим тактикама. Једна могућност су свакако протести студената, а размислићемо да у сарадњи са УЗУЗ-ом покренемо евентуално масовне тужбе, будући да смо плаћали нешто што није испуњено“, поручили су студенти
Данас

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa