Инфо

10. август 2020.10. авг 2020.
Фото: РТВ. рс

Фото: РТВ. рс

Кон: Децу против вируса корона вакцинисати само ако имају хроничну болест

Епидемиолог Предраг Кон рекао је данас да Београд у овом тренутку није жариште вируса корона, али је могућност брзог ширења вируса и даље врло велика.

Он је гостујући у јутарњем програму телевизије Прва, оценио да није "најпаметније" вакцинисати децу јер она имају најблаже симптоме, осим ако немају неку хроничну болест.

Уколико родитељи желе да вакцинишу своје здраво дете, моћи ће то да ураде, рекао је Кон.

Кон је навео да му је тешко да верује да ће се епидемија вируса корона угасити брзо.

"У сваком случају неколико година би трајало без вакцине, то је сигурно. Све зависи како ће вирус да се понаша у будућности. Све је мања могућност да он нестане. Дакле, остаје овде", навео је и додао да је непознаница како ће се ситуација даље одвијати.

На питање треба ли да се страхује због могућег спајање вируса корона и грипа, рекао је да ће коришћење заштитиних маски бити корисно и за грип.

Када је реч о почетку нове школске године, казао је да у основним школама још није дефинисано да ли ће се стално носити маске на часовима и најавио детаљније информације о томе за сутра.

Како је навео, сигурно је да дјаци после одмора неће моћи да се врате без маски и без прања руку, односно дезинфекције руку у учионицу.

"Најбоље је да родитељи сваког јутра пре поласка у школу мере температуру. Свако дете које има повишену температуру не треба да додје", рекао је Кон.

Школе ће водити рачуна да имају дезинфекциона средства, убрусе и остало и да измедју смена обезбеде одговарајуће чишћење и дезинфекцију.

Како је предложено, разреди у оснивним школама биће подељени тако да максимум буде 15 дјака у учионици и они ће имати четири часа.

Старији ученици, средњошколци, имају више могућности, они ће моћи да имају онлајн наставу, али ће се то периодично мењати.

"Они који морају да иду на праксу ће морати да иду", рекао је Кон.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa