Инфо

10. август 2020.10. авг 2020.
Ситуација сваки дан све боља, али нема опуштања

Ситуација сваки дан све боља, али нема опуштања

Према извештају Завода за јавно здравље, са резултатима од суботе, од 24 први пут тестирана лица, само једно је позитивно. Тренутно су у Ковид болници у Шапцу смештена у 144 пацијента. Било је 4 пријема и 13 отпуста из болнице. На респиратору се налази 5 особа, а током викенда је једно лице преминуло. Ове податке је, на данашњој конференцији градског Штаба за ванредне ситуације, саопштио градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Према подацима којима располаже Штаб, 37 Шапчана је изгубило борбу са Ковидом само у шабачкој болници.

Директорка Дома здравља "Др Драга Љочић" др Јасмина Станковић навела је да је током викенда у ковид амбуланти прегледан знатно мањи број пацијената, него у претходних месец и по.

-Укупно смо имали 146 пацијената који су се јавили у ковид 19 амбуланту, од тога у суботу 91 и јуче 55. За оба дана је 40 пацијената први пут прегледано. Непосредно пред конференцију су стигли њихови резултати и њих 10 је позитивно. Нисмо добили резултате ретестирања за све ове дане, које смо слали у Батајницу. Укупно смо од 6. августа послали 189 узорака, рекла је др Станковић.

Када је у питању привремена ковид болница у Сали Економске школе градоначелник Зеленовић је изјавио да се данас видео са потпуковником Мићовићем, координатором привремене болнице, и да су се договорили да ће у среду имати састанак на ком ће бити представници свих здравствених установа где ће бити изнет предлог Штабу који су следећи кораци у вези за овом болницом.

-Ми у овом тренутку мислимо да је тај објекат јако важан и користан у систему заштите и у договору са надлежнима даље ћемо поступати тек када испратимо ситуацију током ове седмице. За сада то иде онако како смо радили на томе. Борба против заразе у Шапцу је системска и организована и свако у систему ради свој посао. После нешто мало више од месец и по дана дошли смо до тога да са више од стотину дневно дођемо до једног, два и пет позитивних. То је добар показатељ. Морамо бити опрезни јер је више од 500 људи и даље позитивни и нешто више од тога су контакти. Морамо у следећим недељама испратити сва та лица и водити рачуна да се не деси неки нов случај. Пред нама је још увек значајна борба. Не знамо колико ће још трајати, али сви ресурси и капацитети Града Шапца су усмерени ка томе да се победи зараза, а да се истовремено живот не заустави, рекао је градоначелник.

Уочена су одређена попуштања у дисциплини током викенда, тако да је Комунална полиција, у косултацији са Основним јавним тужилаштвом предузела мере против појединих угоститеља. Градоначелник је истакао да ће свако непоштовање прописа и мера бити санкционисано.

-Највећи допринос борби дају здравствени радници у Дому здравља и Општој болници. Да би систем могао да се врати у нормалу и Општа болница изађе из ковид режима, потребно је да сви дамо максимум.

Др Станковић је нагласила да је епидемиолошка ситуација у Граду сваког дана све боља, али да нема места опуштању.

-То само значи да смо на правом путу. Тек ове недеље имамо повратак броја позитивних на вредности које су биле у јуну, пре него што се десио нагли скок. Не можемо још рећи да смо победили заразу, како бисмо дошли до тога да немамо ковид 19 позитивних, рекла је директорка Дома здравља.

Градоначелник верује да ће највећи број мера остати на снази и по истеку ванредне ситуације.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa