Инфо

10. август 2020.10. авг 2020.
СЗО позива владе да делују да искорене пренос заразе

СЗО позива владе да делују да искорене пренос заразе

Генерални директор Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејезус позвао је данас владе и грађане да учине све да "искорене" пренос новог корона вируса од кога је заражено преко двадесет милиона људи а 750.000 је умрло.

"Ове недеље ћемо достићи 20 милиона регистрованих случајева Ковда-19 и 750.000 мрлих, иза тих статистика је много бола и патњи", рекао је шеф СЗО на онлајн конференцији за новинаре.

"Многи од вас су у жалости, ово је тежак тренутак за свет. Али хоћу да будем јасан, има зрачака наде.. никад није касно да се преокрене епидемија, али за то званичници треба да се мобилизују да делују а грађани да усвоје нове мере", рекао је он.

Он је рекао да је његова порука јасна - искоренити, искоренити, искоренити вирус.

"Ако ефикасно искоренимо вирус можемо потпуно безбедно отворити друштво" рекао је он и навео неколико земаља где су напори дали резултате.

Рекао је да су неке земље у региону Меконга, Нови Зеланд, Руанда и један број острвских земаља Кариба и Пацифика биле у стању врло брзо да искорене вирус.

Нови Зеланд који је јуче прешао границу од 100 дана без и једног новозараженог вирусом сматра се као светски пример, рекао је генерални директор СЗО.

Он је такође похвалио напредак Руанде која има комбинацију јаког руководства, универзалну здравствену заштиту, добро подржаване здравствене раднике и јасне комуникације по питању јавног здравља.

Похвалио је и брзо деловање неких европских земаља као што је Велика Британија која је појачала изолацију одређених зона на северу Енглеске или Француску која је увела ношење маски на отвореном на јако посећеним местима у Паризу.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa