Инфо

11. август 2020.11. авг 2020.
Обезбедити маске просветарима

Обезбедити маске просветарима

Синдикат запослених у београдским гимназијама - Форум београдских гимназија, саопштио је данас да је уз наставу у школама у новој школској години извесно да ће наставничка професија у наредним данима постати најризичнија у погледу обољевања од корона вируса.

"Док су лекари који раде са пацијентима опремљени заштитном опремом, наставници ће у учионице улазити голоруки суочавајући се са великим ризиком од заразе. Суочени са оваквом одлуком надлежних, а забринути за здравље наших колега, Форум очекује од надлежних да се свим просветним радницима обезбеде неоходни, услови за рад", наводи се у саопштењу.

У неопходне услове за рад у време епидемије корона вируса овај синдикат је убројао набавку по две медицинске маске за сваки наставни дан по запосленом, довољан број ПЦР тестова и предност у тестирању за све запослене у просвети код којих се појаве симптоми корона вируса, као и обезбедјивање приоритета за вакцинисање против сезонског грипа.

Синдикат је од Министарства просвете затражио и да се запосленима, старијим од 60 година, као и са хроничним обољењем или чланом домаћинства који има хронично обољење, омогући рад од куће, или уколико није могуће одсуство с посла уз накнаду 65 одсто од плате, уколико се тако изјасне.

Затражено је и да се запосленима који оболе од ковида-19 током лечења и касније, током рехабилитације, гарантује накнада у висини 100 одсто од зараде, као и да се обезбеди посебна апликација за брзу пријаву одговорних у установама која не буду поштовала прописане мере за заштиту од ширења заразе, као и њихово хитно санкционисање.

Форум је упозорио да уколико се ове тражене мере не спроведу "Србију очекује потпуни колапс школства јер ако наставници почну масовно да обољевају биће беспредметно постављти питање наставе на даљину или наставе уживо јер ни једну ни другу неће имати ко да држи".


Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa