Инфо

11. август 2020.11. авг 2020.
Благи пораст броја оболелих

Благи пораст броја оболелих

У протекла 24 часа на територији града Шапца забележено је још 11 случајева позитивних на инфекцију ковид 19. У Општој болници Шабац налази се 133 пацијента. Два лица се налазе на респиратору. Забележен је још један смртни случај.

-Јуче се у ковид 19 амбуланту јавило 158 пацијената. 34 лица су се јавила са симптомима сумњивим на вирус ковид 19 док су остали били контролни прегледи. Јуче је одрађено 97 ПСР тестова и 16 серолошких тестова – каже директорка Дома здравља докторка Јасмина Станковић и додаје да су узорци за ретестирање од претходних дана послати у Националну референтну лабораторију и да се очекују резултати.

Како каже командант Штаба за ванредне ситуације Небојша Зеленовић ово је изненађујући број новооболелих.

-У ритму у који смо ушли у последњих седам дана и којим се смањивао број новооболелих, било је за очекивати да за наредне две до три седмице дођемо на ниво у коме, у договору са Кризним штабом Владе РС, можемо разговарати о наредним корацима. Међутим, данас имамо 11 позитивних, што је потпуно изненађујући број за све нас – истакао је Зеленовић.

Командант градског штаба наводи да не може да се забрани људима да иду на базене у околне општине у којима је такође уведена ванредна ситуација. Како он каже, има утисак да ће се овај број оболелих повећати, а то је забрињавајуће.

-Апеловао сам на Кризни штаб као и на ЗЗЈЗ да се на територији њихове надлежности, а то је Мачвански округ примењују исте мере које се примењују и у граду Шапцу а то значи да не раде базени. У уредби Кризног штаба Владе Републике Србије пише да на територијама локалних самоуправа где је проглашена ванредна ситуација не раде базени.

Истакао је да се о укидању ванредне ситуације може разговарати тек онда када не буде било новооболелих.

У протекла 24 сата на територији нашег града контролисано је 261 лице у самоизолацији а од тога седам ненајављених одлазака на адресу. Начелник Градске управе Милан Васић додаје није било основа за покретање кривичних поступака.

-На друштвеним мрежама и конференцијама за штампу повереника Српске напредне странке поново се отворило питање да ли је градски Штаб на време увео и донео одлуку о увођењу ванредне ситуације у граду Шацу. Чини ми се да смо негде разрешили дилему да ли смо поступали по дописама ЗЗЈЗ и какве су се мере примењивале у граду. Оно што ја желим да поручим и кажем са овог места је након дописа ЗЗЈЗ од 26. јуна где нас упозоравају на повећање броја позитивних и предлажу мере које је неопходно увести ми смо већ 27. јуна донели закључак и уградили све те мере у свој обавезујући закључак и наложили контролу тих мера – рекао је Милан Васић и додао да је на седници градске скупштине на којој се разматрало увођење ванредног стања директор ОБ, као представник СНС био уздржан.

-Сада нас оптужују да нисмо на време прогласили ванредну ситуацију а нису гласали за ту одлуку. Мислим да ове цифре и последње време говоре да смо донели добру одлуку и да смо применили добре мере.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa