Инфо

12. август 2020.12. авг 2020.
Још шест новоболелих у Шапцу

Још шест новоболелих у Шапцу

Према последњем извештају, шест особа је позитивно на инфекцију изазвану ковидом 19. У ОБ Шабац има 129 пацијената. Више је било отпуста (10) него пријема (5) у току јучерашњег дана. Два лица су на респиратору.

- Јуче је у ковид амбуланти на прегледу било 119 пацијената на прегледу, од тога 37 пацијената који су се први пут јавили, а 82 пацијента су имала контролни преглед због ретестирања. Јуче смо одрадили 97 PCR тестова, обављено је 73 ретестирања која шаљемо у Националну референтну лабораторију Батајница, а тестирана су 24 пацијента са тегобама. Урадили смо 11 серолошких тестова. Имамо једну лепу вест – први пут су сви тестови, од 24 тестирана пацијента са тегобама, дали негативан резултат. Од Националне референтне лабораторије у коју шаљемо узорке на ретестирање, од 307 узорака које смо упутили, данас смо добили информацију о 12 позитивних случајева. Прекјуче је било 11, данас 12, укупно 33 позитивна у протеклих пет дана, рекла је др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља.

Добра вест је свакако и та да се у последње време јављају пацијенти са лакшом клиничком сликом, са температуром око 37 степени, праћену кашљем, а да је мање пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом упале плућа.

ПУ Шабац извршила је контролу 243 лица, од којих 235 телефонским путем, а 8 одласком на адресу. Није било основа за покретање било каквог поступка. Уручена су 43 решења санитарне инспекције и поднета је једна прекршајна пријава због непоштовања радног времена. Добри су бројеви, апелујем да грађани наставе да примењују мере заштите и поштују социјалну дистанцу како би смањили бројеве на најмању могућу меру, истакао је Милан Васић, начелник Градске управе.

Шабачки угоститељи углавном поштују све препоручене мере. Према Васићевим речима, не поштује се радно врме летњих башти. Подсећамо да је за градове у којима је уведена ванредна ситуација, Уредбом републичког Кризног штаба дефинисано да је радно време кафића и ресторана до 21 у затвореном простору, односно, до 23 часа на отвореном.

- Када имате атмосферу у којој се све ради мимо прописа, када људи организују вашаре, у којој се говори о зарази, а отварају се базени и организују прославе и да нико на то не реагује, онда грађани постављају разумно питање сврсисходности читаве ове борбе и почињу да се понашају другачије. Апелујем на све да поштују важеће прописе који су у најбољем интересу јавног здравља и безбедности свих нас. Само тако ћемо се избортити са заразом. Људи исказују сумњу у читаву ову организацију у којој се само неки боре против заразе. Разумем став проф. Радовановића који је рекао да је ово што сада ми живимо „највећа брука у историји српске медицине“ у којој је одсуство истине довело до тога да се људи понашају неодговорно и да је јако тешко одржати систем у озбиљној организацији с обзиром на опречне и збуњујуће податке. Подаци из Шапца су потпуно другачији од свих осталих који стижу из Србије. То не значи да је овде ситуација драматично гора него другде, него да смо се ми упустили у озбиљну борбу против заразе, поручио је командант Штаба за ванредне ситуације Небојша Зеленовић.

У протекле две недеље започето је интензивно уклањање амброзије на јавним површинама.
Апеловали смо на власнике да то сами ураде на својим приватним парцелама, ми ћемо им помоћи уколико покажу добру вољу. За оне који то нису вољни да ураде, подсећамо да постоји законска обавеза. Уколико упорно одбијају да уклоне амброзију, град ће то учинити и наплатити по знатно вишој цени него оној по којој би сами то могли да обаве.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa