Инфо

13. август 2020.13. авг 2020.
Србија трпи штету од милијарду евра у туризму

Србија трпи штету од милијарду евра у туризму

Србија ће због пандемије корона вируса претрпети штету од око милијарду долара по основу девизног прилива од туризма, а ни повећано интересовање домаћих туриста за неке дестинације то никако не може надокнадити, изјавио је данас министар трговине и туризма Расим Љајић.

Сигурно да ће домаћи туристички промет успети да надомести део, али то је занемариво у коначном збиру девизног прилива од туристичког промета, рекао је Љајић у Јутарњем дневнику Радио-телевизије Србије (РТС).
Он тврд како промет од домаћег туризма, са становишта коначних резултата "није вредан помена" у односу на број туриста из иностранства.

Он је подсетио да је у прва два месеца Србија бележила пораст броја страних туриста у однус на претходну годину за 28 одсто, а од марта је кренуо пад од око 95 одсто на месечном нивоу.

"Наши туристи то тешко да могу да надоместе. На неким дестинацијама ће то успети јер су 'експлодирале', а имамо и неке нове, попут сеоског туризма на Старој планини, на Власини, Косјерићу, читава западна Србија је пуна туриста. Али, све заједно то не може да надомести недостатак страних туриста", рекао је Љајић.

Он је навео да ће стандардно добре резултате имати Соко Бања, Врњачка Бања и Златибор.

Лајић је за РТС рекао да су, после укидања царинских такси за робу из Србије, почели да расту пласмани робе на Ксоово, али да то није ни половина некадашњихи количина и вредности.

Од априла је месечни пласман у просеку око 20 милиона евра, али је то дупло мање него раније, а Љајић сматра да ће се тај процес тешко вратити на претходни ниво.

"Други су ушли на тржиште, пре свега, околне земље", рекао је Љајић и то прокоментарисао пословицом "док једном не смркне, другом не сване".

Извор: РТВ
Фото: Срђан Ристић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa