Инфо

13. август 2020.13. авг 2020.
Обележена 214. годишњица Боја на Мишару

Обележена 214. годишњица Боја на Мишару

Данас је, у нешто скромнијој атмофсери, обележана 214. годишњица Боја на Мишару, једне од највећих победа у српској историји. Српски устаници су под вођством вожда Карађорђа надјачали знатно надмоћнију турску војску у Првом српском устанку.



Задужбинско друштво "Први српски устанак" чува успомену на славне дане поменом мишарским јунацима и свечаним програмом. Ове године, због епидемиолошке ситуације, изостали су гости.



Венце на споменик мишарским јунацима положили су представници Задужбинског друштва "Први српски устанак Мишар", представници Војске Србије, Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања, Града Шапца и делегације Општине Лајковац, која годинама сарађује са Задужбинским друштвом.



-Бој на Мишару има велики историски значај за државу Србију и српски народ. То је највећа и најславнија победа српске војске у Првом српском устанку и тој револуцији која је почела 1804. године. Уследио пораз турске војске под командом Сулејман паше Скопљака. Србија се није умирила без обзира што се Први српски устанак завршио поразом српске војске. Најважнији политички документ тада је "Ичков мир" који је склопљен са Турцима и на основу чијих сегмената је Милош Обреновић касније добио хатишериф и условну независнот. Након Берлинског конгреса 1878. године Србија је постала независна држава. Период који је почео 1804. године завршио се 1878. године. Период дужи од 70 година крваве борбе за слободу, два устанка и неколико буна. Мачва и Шабац имају чиме да се поносе. Да није било Мишара не би било толико жртава у борби са апсолутно надмоћнијим непријатељем и данас би смо вероватно били у ко зна каквом државном односу. Значај вожда Карађорђа и устаника у српској револуцији је велики, рекао је државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић.



Ове године изостали су бројни садржаји који су раније организовани током више дана обележавања годишњице Мишарског боја.



Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић истакао је да је годишњица Боја на Мишару важна за Шабац и Мишар. На Карађорђев рођендан, 16. новембра, изаћи ће 14. Читанка Мишарског боја.



-Карађорђева победа је пут који је Србија ухватила у своје руке и који је довео до тога да данас имамо државу. Држава подразумева да људи у њој могу да живе слободно, да раде, мисле и одлучују слободно. Само таква држава има могућност. Верујем да Србија може да постане таква држава. Да би се то десило људи морају да добију прилику нанајбољи могући начин, у складу са свим европским стандардима, у складу са начином на који се то ради у уређеним и модерним друштвима, сређују живот и овде код нас. То, нажалост, данас није случај, али то нас не може спречити да се боримо. Борићемо се и изборити за оно за шта се и Карађорђе борио, а то је слобода за сваког појединца, рекао је градоначелник Зеленовић и најавио завршетак пројекта који подразумева уређење комплекса на Мишару.



После помена мишарским јунацима, одржан је кратак програм. Химну Републике Србије извела је млада Ирина Бродић, а песму "Бој на Мишару" гуслар Милутин Гвозденовић. Новинарка Светлана Цеца Љубић подсетила је најважније исторјске и кулутрне моменте везане за Мишарску битку и Мишар.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa