Инфо

13. август 2020.13. авг 2020.
Блокада граница до краја године

Блокада граница до краја године

И док се у Мелбурну стручњаци питају на колико треба да спадне број позитивних случајева KОВИД-19 дневно да би се попустило с мерама изолације, у Северној Територији немају дилему – затворили су државну границу и најавили да би такво стање могло да траје наредних 18 месеци.
На нешто краће време биће затворене границе Западне Аустралије, које тешко да ће се отварати пре краја 2020. године.

Границе су пре свега затворене за грађане Викторије и шире територије града Сиднеја, јер су оцене шефова здравствених служби НТ и ЊА да ситуација с короном у овим деловима Аустралије није под контролом. Уколико се неко одлучи за пут у Северну Територију, чека га обавезан карантин од 15 дана, по цени од 2.500 долара по особи.

Шеф министара Северне Територије Мајкл Ганер рекао је да би забрана становницима Викторије и Сиднеја могла да остане на снази више од годину дана, с додатним полицијским и здравственим службеницима који би контролисали граничне прелазе и аеродроме.
Он је додао да ће контрола граница бити изузетно појачана бар 18 месеци. Овакво чврсто обећање о границама долази због избора у Топ Енду, где је даљинско гласање вец́ у току.
С друге стране, грађани из Западне Аустралије су више него добродошли у Северну Територију, како је рекао Ганер, јер немају регистрованих случајева оболелих. Зато су и изузетно мале шансе да Западна Аустралија ускоро укине граничне рестрикције за друге државе и територије, поготово док број заражених и даље расте на источној обали.

Премијер Западне Аустралије Марк Мекгауан је рекао да границе можда неће бити отворене ове године за подручја која се воде као жаришта, и да ЊА успева да држи инфекцију вируса корона под контролом. Премијер је у јуну, када је у Викторији било више стотина позитивних, најавио отварање граница за 8. августа. Међутим, тај план сада пада у воду.

– Да ли ће границе бити отворене до краја ове или средином следеће године, не могу да кажем – рекао је премијер ЊА.

Професор туризма др Дејвид Бирмен са Сиднејског технолошког универзитета је оценио да је најава и концепт тренутног затварања граница до 2022. године „корак предалеко“, када је у питању било који облик економског опоравка.

– Било какво предвиђање о ЦОВИД-19 за период дужи од неколико недеља, у најбољем случају није мудро – рекао је Бирмен.

„Смртна пресуда“ за туризам
Најава затворених граница у наредних 18 месеци, према оцени професора Бирмена, представља “смртну пресуду“ за бројне успешне туристичке компаније и атракције у Северној Територији, укључујуц́и Улуру, Национални парк Јабиру, планински венац МекДонел, Алис Спрингс и Дарвин.

Туристичка индустрија НТ је процењена на 1,2 милијарде долара, а запошљава више од 8.000 људи.

Izvor: Vestionline

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa