Инфо

13. август 2020.13. авг 2020.
Зеленовић: О уједињењу са ДС договарам се са Лутовцем

Зеленовић: О уједињењу са ДС договарам се са Лутовцем

"Процес уједињења у Демократску странку практично је готов. Чека се само да епидемиолошке мере заштите од корона вируса попусте како би могао да се финализује процес удруживања“, потврдили су јуче за Данас Небојша Зеленовић, лидер Заједно за Србију и Драгана Ракић, заменица председника Демократске странке.

Да ли ће СДС Бориса Тадића и даље учествовати у том процесу који је потврђен на главним одборима странака за сада је неизвесно након Тадићевих јавних прозивки лидера ДС и тврдњи Зорана Лутовца да је СДС сама себе искључила из тог процеса давањем неки својих тумачења.

„Зоран Лутовац и ја смо прецизирали кораке који треба да се обаве око нашег уједињења у Демократску странку. Ми смо све обавили и сад нас само епидемиолошка ситуација спречава да се та ствар заврши и формализује коначно. Ми верујемо да је Демократска странка са новим људима и новим одговорима оно што је потребно и да је управо то снага која окупља милион и двеста хиљада људи. Читава идеја о уједињењу у Демократску странку била је да се у одређеним корацима ентитети других политичких странака гасе и да остаје само Демократска странка“, каже Зеленовић за Данас.

Он није желео директно да коментарише колико раскол у ДС омета наставак процеса уједињења. Навео је само да та ситуација сигурно успорава процес, али да је то унутрашње питање Демократске странке и то није само питање да ли лидери странака хоће или неће уједињење, већ да ли то хоће грађани да подрже, да ли су спремни да гласају или нису.

„Да учествујемо у стварима и пројекцијама за које неће нико да гласа сложићете се да је то бесмислено. Тако да то није питање одлуке појединих лидера, већ грађанске подршке и енергије за те ствари. Оно око чега смо се договорили ДС сада ради, а адреса за све је Зоран Лутовац, председник ДС, са којим смо се ми и договарали“, појашњава Зеленовић.

На питање како гледа на критике Тадића да лидер ДС саботира процес уједињења, саговорник Данаса каже да се тиме није бавио, нити зна о чему се ту ради.

„У овом тренутку фиокусиран сам на борбу са короном. Све ово друго ме није много интересовало. Не мора нико да испадне из процеса, постоје неки принципи и око принципа се договара. Као што смо ми урадили може и СДС ако се договори са Демократском странком и апелујем да то ураде. Ако не могу да се договоре, онда у реду. Ми се у то нећемо мешати јер то није однос који ми не можемо да решимо, већ ДС и Борис Тадић“, напомиње лидер ЗЗС-а.

Зоран Лутовац је за наше новине раније појаснио да се Социјалдемократска странка Бориса Тадића сама искључила из процеса уједињења, јер је давала нека своја тумачења како треба да изгледа тај процес.

Он је навео и да постоји договор о стварању велике ДС која не подразумева нове партије или нови савез, а Лутовчева заменица Драгана Ракић каже да процес уједињења у ДС не зависи од договора неколико политичара, ма колико они били значајни у прошлости.

„Креирамо политички амбијент у нашој организацији који ће бити прихватљив кредибилним, новим и часним људима да се укључе у борбу за нормалан живот у Србији. Тако ће изгледати наша странка већ на јесен. А што се интегрисања сродних политичких организација и кредибилних појединаца у ДС тиче, оно је у завршној фази. Када наши страначки органи буду у могућности да заседају, што зависи од мера Владе, тада ће бити донете формалне одлуке на ту тему“, напомиње Ракићева.

Извор: Данас

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa