Инфо

13. август 2020.13. авг 2020.
Подаци указују на побољшање ситуације

Подаци указују на побољшање ситуације

Према актуелним подацима, у последња 24 сата забележен је пад броја позитивних случајева заражених Ковидом 19, како на подручју Града, тако и округа, наглашено је на званичној конференцији за медије Градског штаба за ванредне ситуације.

-У Шапцу су током претходна 24 сата регистрована три нова позитивна случаја присуства вируса Ковид 19. Тренутно 121 особа је смештена у Општој болници, односно Ковид болници, пет нових пријема се догодило јуче, а 13 отпуштања. На респиратору су две особе, а једна је изгубила битку са вирусом – изјавио је командант Градског штаба за ванредне ситуације Небојша Зеленовић.

Нумерички показатељи указују на побољшање ситуације, али тренд побољшања ће и даље бити присутан само уколико сви наставе да се одговорно понашају, истакнуто је на конференцији за медије.

-Током претходне седмице Завод за јавно здравље је узео 1.649 узорака на територији Мачванског округа, а 145 било је позитивних. Процентуално то је 8,8 % што је мање од прошлонедељних 13,4 или у односу на пре две недеље када је било више од 20% позитивних, те је пад јасан. Просечна старост је 45 година. Епидемиолози и даље упозоравају да је ситуација нестабилна, но тренд побољшања је уочљив. Осцилаторно обољевање је присутно, али је присутан и пад, што је јако добро – истакао је др Бранко Вујковић и представио додатне податке.

-Од почетка епидемије регистрован је 1941 позитиван у Шапцу, а у округу укупно 3.104. Од 20. јуна Мачвански округ броји 2.947 онолелих од којих 1.856 у Шапцу. Округ у претходна 24 сата броји осам позитивних, по три у Шапцу и Лозници и по један у Богатићу и Коцељеви. У Ковид болници је сада 121 хоспитализован, претходне седмице било их је 218, а недељу раније 275. Од поменуте две особе на респиратру, једна је на инвазивној вентилацији. Укупно излечених у Шапцу је 1.256, у Округу 2.186. Излеченим сматрамо онога ко је добио потврдан негативни тест. Активно оболелих је 515 у Шапцу, у Округу 923.

Данас је у Шапцу урађено 130 узорака, у Округу 218, уз додатних десет за оне ван нашег Округа. Као контакт особе у самоизлацији означено је тренутно 774 особе на подручју Мачванског управног округа.

У Ковид амбуланти прегледано је 106 пацијената који су се јавили на преглед, 32 пацијента су се јавила са тегобама суспектним на Ковид, док је у 74 случаја било контролних прегледа. Одрађена 42 PCR тестирања, од којих су 17 са тегобама и 24 рестестирања. Урађена су и три серолошка теста.

-Још очекујемо мејл од Ветеринарског специјалистичког института, али други дан заредом од пристиглих имамо све негативне тестове. Дакле сви тестирани услед тегоба које указују на могућност присуства вируса, сви су негативни. Јуче је упућено 18 узорака и сви су негативни. Од 6.а вгуста до јуле смо послали 331 узорак на ретестирање, од којих је 33 позитвно, 17 ће се поново тестирати – наводи др Јасмина Станковић, директорка шабачког Дома здравља „Др Драга Љочић“.

Контролисано је 217 особа у самоизолацији, 210 телефонским путем, седам ненајављеним посетама и није било основа за покретање поступка. Комунална полиција је уручила 21 решење Санитарне инспекције, а поднешена је и једна прекршајна пријава.

-До сада је поднето 15 прекршајних пријава против угоститељских објеката у граду Шапцу због непоштовања ограничења радног времена. У два случаја имамо угоститељске објекте који су више пута начинили прекршај и против њих су поднете и кривичне пријаве у сарадњи са Основним јавним тужилаштвом у Шапцу – истакао је начелник Градске управе Милан Васић.

Почетак школске године

Градски штаб за ванредне ситуације поступиће по упутствима Министарства просвете о почетку нове школске године.

-Град ће обезбедити заштитне маске за све ђаке, уколико Министарство одлучи да треба да се тако реализује почетак школске године – истакао је командант Градског штаба Небојша Зеленовић.

Још је рано за одлуку о Вашару и Чивијади

Једно од новинарских питања на конференцији се односило и на манифестације као што су Шабачки малогоспојински вашар и Чивијаду који су традиционално у септембру.

-Још је рано говорити на ту тему, јер се не може предвидети каква ће епидемиолошка ситуација бити у том тренутку – рекао је вршилац дужности директора Завода за јавно здравље др Бранко Вујковић.

Небојша Зеленовић је додао како су нетачне тврдње да је он против манифестација, већ да приоритет мора да има здравље. Републички кризни штаб не може да објасни како негде може манифестација да буде одржана, негде не, забрањено је окупљање на јавним местима, али не постоји дефиниција шта је окупљање. Негде не могу да раде базени, на другом месту могу. Желимо јасан став републичког Кризног штаба и ми ћемо поступати по том упутству.

-Нисам ја против манифестација, само сам рекао да у тренутној ситуацији није могуће организовати такав скуп, при тренутним показатељима. Ми смо једина локална самоуправа која подноси кривичне пријаве против оних који не поштују одлуке у интересу здравља свих људи, то не ради ниједна друга локална самоуправа, јер би онда морала да се поднесе пријава против Драгана Марковића Палме за организацију вашара у Јагодини. Такве ситуације збуњују људе – сматра Зеленовић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa