Инфо

14. август 2020.14. авг 2020.
фото: rtv.rs

фото: rtv.rs

Др Тиодоровић: Жариште може бити на сваком месту

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је да су потенцијална жаришта корона вируса свуда, на територији целе државе, али да је ситуација стабилнија и да постоји лагани падајући тренд, нарочито ако се гледају подаци из ковид амбуланти, где је мањи број првих прегледа.

Он је за РТС рекао да је тај тренд стабилизације присутан свуда, осим на крајњем југу земље, пре свега у Бујановцу и Прешеву. Како је рекао, део становништва у тим местима се лечи код куће и код приватних лекара, одлази у здравствени систем на Косову, а тек кад имају најтежу клиничку слику, долазе у Врање и Ниш.

Тиодоровић је напоминуо да то за последицу има повећан број умрлих, што се могло избећи да су се људи раније јављали здравственом систему Србије. Рекао је и да се многи грађани налазе у туристичким местима у Србији и апеловао на њих да поштују мере, да носе маске у затвореном простору и да држе дистанцу на отвореном. Истакао је и да је важно прање руку и дезинфекција.

На питање да ли ће се уводити обавезан ПЦР тест за странце и грађане који се враћају из иностранства, Тиодоровић је нагласио да мора да се размишља о томе у ком су амбијенту били грађани на летовањима. Рекао је да све мора да се договори и одлучи на основу показатеља Светске здравствене организације и Европског центра за заразне болести.

Он је рекао и да показатељи говоре да ни Грчка ни Турска немају сјајне податке. Тиодоровић је навео да ће одлука бити донета врло брзо.

Објаснио је да редовна вакцинација деце мора да траје и да су деца вакцинисана у одвојеним деловима домова здравља, а педијатријска служба је била добро организована.

Када је реч о вакцини против ковида 19, истакао је да ће се сачекати да се виде ефекти руске вакцине, као што се чекају и остале. Тиодоровић је нагласио да ће се пратити која вакцина даје најбољу одбрану и што мање нежељених ефеката.
Агенција Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa