Инфо

14. август 2020.14. авг 2020.

Онлајн аукције

Јавне продаје имовине у извршном поступку од данас се одвијају и електронски преко платформе еАукција, речено је Тањугу јуче у Министарству правде.

-Све непокретности и покретне ствари које се продају у извршном поступку биће доступне на једном месту, посебном сајту, потпуно прегледно. До 1. септембра еАукција ће се одвијати паралелно са досадашњим начином јавне продаје у извршном поступку, а након тога ће то бити једини начин за спровођење јавне продаје - наводи министарство.

Е-Аукција - електронско јавно надметање предвиђено је последњим изменама и допунама Закона о извршењу и обезбеђењу, али и Правилником о поступку и реализацији електронског јавног надметања.

Допринос изради правног оквира и аутоматизацији поступка дали су УСАИД пројекат Владавина права и ЕУ пројекат „ЕУ уз правду - Подршка за Поглавље 23“.

До увођења еАукције долази после констатовања да је досадашњи формат продаје основна препрека ефикасности извршног поступка и његово најслабије место.Министарство наводи да је досадашњи начин продаје онемогућао равноправно учествовање, слободну и отворену конкуренцију свих заинтересованих страна.

-Није постојао, а ни данас не постоји транспарентан и поштен поступак јавног надметања, интересенти су неадекватно информисани о свим релеватним информацијама, које се односе на поступак јавног надметања. Све ово онемогућава постизање најповољније цене, а општа последица је јако низак степен поверења у јавне извршитеље, као носиоце јавних овлашћења - констатује се.

Платформа еАукција допринеће законитости, транспарентности, поузданости, објективности као и једноставности употребе.

-Израђено је апликативно решење, које је једина адресе за јавно надметање свих потенцијалних интересената са примењивим заштитиним мерама које спречавају злоупотребе - наводи Министарство.

Овакав систем се годинама користи у Естонија, Немачка, Аустрија, Италија, Шпанија, Холандија, Португал, Мађарској а њихова искуства су показала су да овај начин надметања доводи до правичнијег извршења.
Каматица/Тањуг

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa