Инфо

14. август 2020.14. авг 2020.
У Шапцу два позитивна случаја

У Шапцу два позитивна случаја

Према извештају Завода за јавно здравље, у Шапцу су у току протекла 24 часа регистроване две позитивне особе на ковид 19, док су према евиденцији Штаба за ванредне ситуације забележена четири нова случаја заразе- саопштено је на данашњој редовној конференцији за медије испред Градске куће.

-Према извештају који ми имамо, четворо је позитивно на ковид 19, и мислимо да подаци ЗЗЈЗ нису тачни. У Општој болници, односно ковид-болници, хоспитализовано је 112 пацијента, једно лице је примељено јуче, а 12 отпуштено. На респиратору се налазе три лица. Протеклог дана није било смртних исхода-каже командант Штаба за ванредне ситуације и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Што се тиче извештаја из ковид-амбуланте јучерашњи дан је обележио смањени број прегледа.
-Јуче, у ковид-амбуланти је прегледано 79 пацијената, од чега је 29 било првих прегледа, а 50 ретестирања. Пи-си-ар тестом је тестирано 33 пацијента, од тог броја, 19 је било са тегобама и 14 ретестирања.
Током претходног дана урађено је два серолошка теста. Када су у питању резултати из Националне референтне лабораторије у Батајници, од ретестираних 263 су негативна, 55 позитивна, а остале резултате очекујемо наредних дана. До сада смо укупно послата 354 узорка. Из дана у дан је све мањи број пацијената који се јављају на први преглед, али нема места за опуштање. Морамо и даље да поштујемо мере, да носимо заштитну маску, да држимо социјалну дистанцу и да смањимо окупљања на најмању могућу меру- наводи директорка Дома здравља др Јасмина Станковић.

-Ми смо више пута показали да свакадневно водимо евиденцију о лицима која долазе са тегобама и броју прегледа. По броју тестова које смо имали на располагању тих дана, евидентно је да у периоду од 24. јуна до 02. јула Дом здравља, односно лекари, нису имали могућност да тестирају све оне људе који су испуњавали услов за тестирање. С тим у вези је Дом здравља тражио свакодневно додатне тестове и није их добијао.

Све смо урадили како треба, а сада се из дана у дан суочавамо са гомилом лажи упућених ка нама. То је отишло толико далеко, да је саветник председника Никола Селаковић дошао да објасни како смо ми неко непочинство урадили у Шапцу, тиме што нисмо на време предузели неке мере. По стоти пут, питам које ми то мере нисмо предузели?

-Начелник Градске управе, Милан Васић је рекао више пута, да је у складу са дописом 23. јуна послат захтев свим надлежним службама да појачају надзор над спровођењем препорука које је у том тренутку наложио Кризни штаб.

-У том периоду школска година се завршава, одржавају се матуре, пунолества, венчања, једном речју живот се одвија нормално. Када смо донели одлуку да прогласимо ванредну ситуацију, без које не можете да уведете ни принудне мере, ми смо од председника, а затим и чланова Српске напредне странке проглашени преварантима који су измислили ванредну ситуацију зарад опстанка на власти.

-Да се ми нисмо изборили за тестове не бисмо данас у Шапцу имали 2.000 болесних, они би били болесни, али попут других градова у Србији тај број би званично био 100-200 особа и не бисмо имали јасну слику о томе шта се стварно дешава. На 2.000 оболелих имамо 40 смртних исхода, иако је то страшно као показатељ, то је показатељ да је тај број одговарајући овом другом броју. Сва истраживања свугде у свету која анализирају ковид, указују да је смртност од ове заразе два одсто, број оболелих на број преминулих.

-Од самог почетка говоримо истину. Борба са лажима је тежа од борбе са короном. Имамо доказе да нисмо са мерама закаснили, већ напротив, да смо уз помоћ свих мера које смо предузели успели да зауздамо заразу- објашњава Зеленовић.

Др Станковић се осврнула на тврдње в.д. директора ЗЗЈЗ Шабац др Бранка Вујковића о томе да ли је било или није довољно тестова.

-Осећам потребу да као директор установе која је високо акредитована, објасним сав труд, рад и залагање наших лекара, јер није лако радити у скафандерима на високим температурама са пацијентима који су фебрилни и неровозни, ипак су они изнели јуначки овај рад.

-Сама чињеница колико је град до сада имао заражених говори да је сво то тестирање било оправдано. Алгоритми су се мењали у складу са новонасталом ситуацијом. У мају месецу речено је да смо имали мали број позитивних и тада су се лекари придржавали алгоритма који је важио од 22. априла. Ми смо у том периоду имали много негативних тестова, али то не значи да није био поштовн алгоритам.

-Од 20. јуна дошло је до повећања прилива пацијената који се јављају у нашу ковид-амбуланту, у том моменту је укинут алгоритам по ком смо до тада поступали, а почео да важи други. Тестирани су пацијенти који су имали блиски контак дужи од 20 минута и на удаљености краћој од метар и по. Они који немају блиски контакт, а имају тегобе они се тестирају серолошким тестовима. Већ тада смо имали јасну епидемиолошку ситуацију. Сваки пацијент који се јављао на преглед дао је податак о блиском контакту.

-Све је кренуло од матура и пунолестава и великих компанија. Радили смо и рендгенске снимке, али то што су упитници отишли празни ЗЗЈЗ, не значи да они нису рађени. Пораст оболелих је дао јасну епидемиолошку ситуацију. Ми смо имали јасну процедуру коју је уредио ЗЗЈЗ да сваког дана поручујемо број тестова, онолики колики нам је потребан за наредни дан. Руководили смо се бројем прегледа у претходном дану. 23. јуна смо имали 44 прегледана пацијента, ПЦР тестом је тестирано шест пацијената, 24. јуна 77 прегледа и три ПЦР тестирана, 25. јуна 94 прегледа- изјавила је Станковићева.

-Мислим да су ове тврдње које је изнела др Станковић тачне, а њих је врло лако проверити и утврдити.Ове конференције за медије су зато важне, на њима се одговара на питања новинара, и новинари се не вређају. Али манир у ком то ради др Вујковић говори и доказују да је он особа коме се не може веровати. Докторка Станковић га је управо демантовала.

-Ако не раде базену у једном граду, онда то треба да важи и за друге, да се доносе нови пропис. Све нелогичности које стижу од Вујковића ми ћемо одмах проследити кризном штабу, па нека се он изјасни о свему. Наш је интерес да живот почне да се одвија несметано и да победимо заразу, као и да почну школе- надовезао се на докторку Станковић, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa