Инфо

15. август 2020.15. авг 2020.
На данашњи дан  рођен је Наполеон Бонапарта

На данашњи дан рођен је Наполеон Бонапарта

Наполеон И Бонапарта, француски војсковођа, владар и цар постао је познат још као командант артиљерије током Француске револуције.

Бонапарта је водио много успешних бојева током Француских револуционарних ратова, који су трајали од 1792. до 1802. године, и били резултат Француске револуције из 1789. године.

Наполеон је доминирао европским и глобалним токовима више од једне деценије, водец́и Француску против низа коалиција током Наполеонових ратова који су трајали од 1803. до 1815. године.

Рођен је у скромној породици италијанског порекла на Корзици, као друго од осморо деце, само годину дана након што је Корзика постала француска територија (дотад је припадала Републици Ђенови). Служио је као артиљеријски официр у Француској краљевској војсци.

Када је избила Француска револуција 1789. године, Наполеон се кроз редове војске нагло пео, искористивши нове могуц́ности које је пружила револуција.

Постао је генерал у 24. години док је са 26 година започео своју прву војну кампању против Аустријанаца и италијанских монарха на страни Хабсбурга – победивши готово у свим биткама, освојивши Италијанско полуострво за годину дана, тако успостављајуц́и „сестринске републике“.

Наполеон је 1812. године кренуо у поход на Руско царство са скоро пола милиона војника. Кад је са војском ушао у Москву, очекивао је да ће га дочекати лично цар Александар и – капитулирати.

Међутим, Наполеона је дочекала спаљена Москва. Тактика спаљене земље у историји је по други пут применио Совјетски Савез у Другом светском рату. То је назив за војну стратегију којом се током напредовања или повлачења с неке територије, намерно уништава све што би могло послужити непријатељу.

Наполеонов утицај на модерни свет донео је либералне реформе на територијама које је освајао и контролисао, као што су Белгија, Холандија, Луксембург, Швајцарска и делови модерне Италије и Немачке. Сматра се једним од највец́их војних заповедника у историји, док се ратови које је водио и борбене тактике проучавају у војним школама.

Према неким подацима, док је похађао школу малтретирали су га вршњаци због његовог корзиканског порекла, што је утицало да се код Наполеона развије комплекс ниже вредности.

Наполеон је имао надимак „Ле Петит Цапорал“ (Мали каплар), који је добио захваљујући свом ниском расту, као и чињеници да је био скоројевић.

Женио се два пута. Његова прва супруга је била Роз де Боарне, познатија под надимком Жозефина (који јој је лично Наполеон наденуо). Она је из првог брака имала двоје деце, али са Наполеоном није више могла да их има. Зато се он, на наговор свог министра спољних послова Таљерана од ње развео 1810. и оженио Маријом Луизом Хабзбуршком, између осталог, и због савеза са Аустријом. С њом је добио сина, познатог под именима Наполеон ИИ Бонапарта и Војвода од Раштата. Након пораза 1814. године никада више није видео ни жену ни сина.

Након што је по други пут пао са власти, легендарни војсковођа је затворен и прогнан на британско острво Свету Јелену. Био је болестан већину времена док је боравио на острву, све до своје смрти 5. маја 1821. године.

Узрок његове смрти је предмет бројних спорова. Наполеонов лични лекар је навео рак желуца као узрок смрти, међутим, у дневницима Луја Маршана, који су штампани тек 1955. године описан је Наполеон у месецима пред смрт. Ти описи су навели многе да закључе да је Наполеон заправо отрован арсеником.
Извор: Данас/Пише: Зорана Видојковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa