Инфо

2. септембар 2020.2. сеп 2020.
"Фабрика" омаж индустрији

"Фабрика" омаж индустрији

-Највећа радост је када дело са скице „оживи“ у простору. Надам се да ће бити препознатљив знак, јер почетна инспирација је била фабрика „Зорка“, уз чије мотиве сам одрастао због родитеља који су тамо радили. Ипак, не бих волео да људи је доводе у директну везу са ХИ. Скулптура је веза са индустријом Југославије/Србије која полако нестаје, али остаје носталгија – каже о свом делу уметник Бранислав Николић, аутор скулптуре "Фабрика" у Бенској бари.

Скулптура од армираног бетнона, омаж спрској индустрији добила је финални изглед, а постављена је у улици Кнеза Лазара. Настала као део резиденцијалног програма Културног центра и подршке шабачких компанија носи дозу подсећања на прошлост, али је и одраз уметничког пресека локалних стваралаца.

-Културни центар као установа је посебно поносна када се реализују пројекти. Уз помоћ шабачких компанија и Града позивамо истакнуте уметнике да буду део нашег резиденцијалног програма и стварају. Фабрика као дело Шапчанина, али и једног од најзначајнијих вајара своје генерације, носи посебну тежину –додала је директорка Културног Центра Соња Петровић Јагић.


Постављањем "Фабрике" град је наставио са започетом традицијом увођења уметничких дела у јавни простор уз адаптацију и уређење инфраструктуре.

-Уређење неког насеља није само да уредите коловоз, улице и тротораре. Оно је и оплемењивање простора, како бисте навели људе на промишљање о различлитим темама и сматрам да скулптура у Бенској бари наводи на размишљање. Можда неког подсећа на прошлост, неког другог наводи на мисли о будућности, бригу о животној средини, или нешто сасвим другачије, али оно што је важно да се то одвија у Шапцу. У другим деловима Србије не можете наићи на овакве примере, јер шабачки уметници, афирмисани и они који то још увек нису имају прилику да стварају у јавном простору. Значајно је то што велики број људи анагажован у креирању културних добара које свима оплемењују живот. А то је задатак Шапца, Шапчана, свих нас заједно – рекао је градоначелник Небојша Зеленовић указавши на значај уметничког печата у локаланој средини као својеврстан подстицај за младе ствараоце који тек стасавају.

-Желимо да подстакнемо младе људе да се укључе и виде да култура вреди и да је нормалан, пристојан живот могућ. Нажалост, то није правило и у другим деловима Србије. А да би се ситуација променила људи треба да добију прилику да бирају. Ми желимо такав град, где идеје и потенцијали могу слободно да се реализују. Шабац је град који се најбрже развија, али исто тако може да „потоне“ у лажи, криминал као и други. Можда ће се то и десити, али верујем да у Шапцу постоји значајна већина грађана који имају потребу и теже нормалном животу. У суботу, 5. септембра имају прилику да о свему одлуче. Позивам их да наставимо да развијамо град и одбранимо нормалност – закључио је Зеленовић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa