Инфо

4. септембар 2020.4. сеп 2020.
Корона угрозила мастерс студије у Јерусалиму младог шабачког виолинисте Салка Лекића

Корона угрозила мастерс студије у Јерусалиму младог шабачког виолинисте Салка Лекића

Млади виолиниста, великог дара Салко Лекић из Шапца, који је завршио Музичку школу "Михило Вукдраговић" у родном граду и основне студије на Факултету музичке уметности у Београду, добио је позив за наставак школовања на једној од најцењенијих академија на свету, Академији музике и плеса Јерусалим, од стране професора и декана ове престижне куће музике Лихаја Бендаја.

Угледни професор је Салка запазио на другој години студија у Београду, приликом курса који је тада одржао студентима.
Салку је саопштено да је после успешно завршене аудиције добио место у Јерусалимском симфонијском оркестру, као његов најмлађи члан. Врхунски музички састав, обезбедио му је солидну стипендију. Тако је стекао могућност да сам финансира боравак у Јерусалиму.
Нажалост, корона вирус је све то прекинуо и Салко је као и сви други студенти са стране, морао да се врати у своју земљу.
У међувремену одржао је веома запажен концерт на отвореном у простору шабачког насеља Триангла, којим је одушевио своје земљаке, љубитеље озбиљне музике. Наравно, све је било у складу са актуелним мерама заштите против опасног вируса.
Овај, талентовани млади извођач, који виолину има у аманет од прадеда Мемиша Лекића и Слободана Јовановића, оца Ахмета Лекића, истиче да би био најсрећнији да школовање настави у Јерусалиму. Живи у уверењу да завршетком мастерс студија на врхунској академији, може пронети глас о музици и музичарима овог поднебља.
С друге стране отежавајућу околност представља чињеница да школска година на Академији у Јерусалиму почиње 18 октобра, а рад у оркестру је одложила корона до пролећа наредне године. Самим тим су ускраћени и његови месечни приходи од близу 1.500 евра, што је износ плате у израелском симфонијском оркестру.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa