Инфо

7. септембар 2020.7. сеп 2020.
Бета

Бета

Мали: Сутра исплата још једног минималца, новоосноване фирме новац добијају 21. септембра

Министар финансија Синиша Мали данас је најавио да ће последња уплата 60 одсто од минималне зараде у износу од 18.000 динара бити исплаћена сутра, док ће 120 одсто од минималне зараде за новооснована предузећа у Србији бити исплаћено 21. септембра.

За ту траншу исплате минималца обезбеђено је 18,4 милијарде динара.

"Сви запослени код предузетника, у малим и средњим предузећима, њих 1.018.863 добиће од државе 60 одсто минималне зараде, односно 18.000 динара по запосленом. Реч је о укупно 234.634 фирми", навео је Мали у саопштењу и прецизирао да је за исплату пет минималаца из буџета издвојено 130 милијарди динара.

Подсетио је да је укупан пакет економских мера намењених грађанима и привреди у вредности око 5,8 милијарди евра, односно 12,5 одсто бруто домаћег производа (БДП).

Процене су, према његовим речима, да су те мере директно помогле очувању више десетина хиљада радних места у Србији и да је захваљујући њима незапосленост у другом кварталу "на историјском минимуму од 7,3 одсто".

Мали је рекао да је у Управи за трезор отворено укупно 12.124 наменских рачуна за исплату минималца, што значи да је толико фирми основано после 15. марта, а најкасније до 20. јула ове године, што је био један од услова за пријаву.

"То значи да се људи одлучују да ризикују и да покрену бизнис у најтежим околностима", казао је он и додао да ће они 21. септембра добити два пута по 18.000 динара по запосленом, односно две уплате одједном.

Он је истакао да, без обзира на све околности, Србија иде напред, да привреда функционише и да се нада најбољем исходу на крају године.

"Најважније је да ће пензије расти у 2021. години, а плате у јавном сектору неће бити смањене. Боримо се, такодје и да повећамо минималац у прихватљивим оквирима и за послодавце и синдикате и ускоро ћемо изаћи и са том вешћу", рекао је министар финансија.
Извор: Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa