Инфо

10. септембар 2020.10. сеп 2020.
НБС: Референтна каматна стопа остаје 1,25 одсто

НБС: Референтна каматна стопа остаје 1,25 одсто

Извршни одбор Народне банке Србије (НБС) одлучио је данас да референтну каматну стопу задржи на нивоу од 1,25 одсто, саопштила је НБС.

Доносећи такву одлуку Извршни одбор је, пре свега, имао у виду остварене и очекиване ефекте претходно предузетих мера монетарне политике ради ублажавања негативних последица пандемије и подстицања привредног раста.

Извршни одбор очекује да ће досадашње ублажавање монетарне политике, а пре свега смањење референтне каматне стопе за један процентни поен у односу на преткризни ниво, наставити да доприноси очувању повољних услова финансирања привреде и грађана и расту њиховог расположивог дохотка и у наредном периоду.

Процене Извршног одбора су да ће започети привредни опоравак бити настављен у наредном периоду и да ће већ наредне године бити престигнут преткризни ниво привредне активности.

"Бржем опоравку домаће привреде требало би да допринесу и стимулативне мере НБС, које поред омогућеног продуженог застоја у отплати кредитних обавеза и обавеза по основу финансијског лизинга за два месеца, предузећима обезбеђују повољније услове финансирања у динарима у оквиру гарантне шеме Владе Србије, а становништву олакшавају узимање стамбених кредита, као и отплату кредита и за остале намене", навела је НБС у саопштењу.

Додаје се да је Извршни одбор "имао у виду и очекиване ефекте обимног пакета фискалних мера (у укупном износу од преко 12 одсто бруто домаћег производа), којима је обезбеђена снажна подршка приватном сектору, како би опоравак наше привреде од пандемије био што бржи".

Како је навела централна банка, инфлација је у јулу износила два одсто међугодишње, а према оцени Извршног одбора око тог нивоа наставиће да се креће и у наредним месецима. Постепено приближавање инфлације централној вредности циља очекује се у средњем року, чему би требало да допринесе опоравак тражње, подстакнут мерама монетарне и фискалне политике.

Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће се 8. октобра.

извор: Бета
Foto: Novi magazin/SA

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa