Инфо

16. септембар 2020.16. сеп 2020.
Саопштење ССП, ДС, ЗЗС и европосланика: Што пре наставити дијалог о изборним условима у Србији

Саопштење ССП, ДС, ЗЗС и европосланика: Што пре наставити дијалог о изборним условима у Србији

Посланици Европског парламента из редова Социјалиста и демократа (С&Д) и представници Странке слободе и правде (ССП), Демократске странке (ДС) и Заједно за Србију Небојше Зеленовића позвали су у заједничком саопштењу на обнављање међупартијског дијалога уз посредовање Европског парламента што је пре могуће, пренео је данас портал "European Western Balkans" (EWB).

По сазнањима тог портала, на данашњем састанку су учествовали председник Партије европских социјалиста Сергеј Станишев, председавајућа делегације ЕП за Србију Тања Фајон, и европосланици Кати Пири, Тонино Пицула, Димитрис Пападакис и Андреас Шидер.

На састаку су били и председник ССП Драган Ђилас и Љубан Панић (ССП), председник Заједно за Србију Небојша Зеленовић и потпредседник ДС Дејан Николић.

"У погледу предстојећих избора у Београду и следећих парламентарних избора, у постпуности подржавамо посвећеност ЕП да се поново успостави међупартијски дијалог са парламентом Србије и политичким партијама у Србији, као и став комесара Оливера Вархељија да се ЕП ангажује у међупартијском дијалогу власти и опозиције", стоји у саопштењу с данашњег састанка, у који је EWB каже да је имао увид.

У прошлонедељном писму опозицији, европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи истакао је да све стране треба да наставе дијалог уз посредовање ЕП и нагласио кључну улогу коју треба да игра опозиција.

У саопштењу стоји да је претходни ангажман ЕП имао циљ да се "постигне известан напредак", али пошто су јунски избори били близу, а власт је била у потпуности одговорна за примену резултата дијалога, изборни услови били су и даље недовољни да би опозиција на њима учествовала.

"ЕП показао је посвећеност да се успоставе функционална демократија, владавина права и медијске слободе у Србији као предуслов за успешну интеграцију државе у ЕУ, која је тренутно угрожена статусом Србије као 'хибридног режима", пише у саопштењу.

Даље се каже да су "избори за исход имали непостојање парламентарне опозиције" и констатује се "изостанак отварања нових поглавља због недостатка напретка у кључним поглављима 23 и 24" преговора с ЕУ.

Наглашава се да међупартијски дијалог треба да почне што је пре могуће.

"Тренутно стање демократије у Србији захтева дубински и отворен процес са веродостојним резултатима и механизмима за обавезивање како би све политичке партије учествовале на следећим изборима", закључује се у саопштењу.

Извршни директор Фондације за отворено друштво Србија, Милан Антонијевић, рекао је јуче за "Њузмакс Адрија" да постоји спремност и способност да се обнови дијалог о изборним условима, који је вођен у другој половини 2019.

"Мислим да постоји и те како способност и организација и цивилног друштва и спремност да удју у тај дијалог, и ово - ако желите - јесте најава његовог поновног успостављања заједно с партнерима из академске заједнице и свих оних који су спремни да у њему учествују", рекао је Антонијевић.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa