Инфо

(17. септембар 2020.)

Детаљно упутство за све који сутра улазе у Србију

Детаљно упутство за све који сутра улазе у Србију
Сви грађани Републике Србије који од сутра након 18 часова уђу у земљу, биће као што је под посебним здравственим надзором. Они ће при преласку границе добити здравствено упозорење, у коме ће бити упознати са свим обавезама које су дужни да испуне, саопштило је данас Министарство здравља.

Први корак који би ти грађани требало да предузму при повратку у земљу је тест самопроцене на COVID-19 који је доступан на следећој адреси https://www.e-zdravlje.gov.rs/landing/. Попуњавање овог упитника помоћи ће им да добију бољи увид у своје опште здравствено стање и резултат теста ће бити показатељ да ли је потребно да се јаве у Covid амбуланту. Грађанин који попуњава тест треба да резултат одштампа или сачува, како би имао доказ о урађеном тесту. Ово значи да грађани не треба по аутоматизму да посећују Covid амбуланте при повратку из иностранства, већ само они који урађеним тестом самопроцене добију таква упутства. Овим се избегавају непотребне гужве у амбулантама и елиминише се опасност да се незаражени грађани евентуално инфицирају вирусом при редовима за преглед.

Период посебном здравственог надзора траје 10 дана, тако да десетог дана од повратка из иностранства, грађани који при првом тесту нису добили упутство за одлазак у Covid амбуланту треба да још једном ураде тест самопроцене на COVID-19. Уколико резултати тада покажу да нема опасности од инфекције, посебни здравствени надзор за њих престаје да важи.

Грађани који нису у могућности да испуне онлајн упитник, треба да телефоном позову Институт или Завод за јавно здравље у свом граду или општини и добиће сва неопходна упутства.

Свако непоступање по упутствима из здравственог упозорења представља грубо кршење епидемиолошких мера и свесно угрожавање сопственог здравља, али и здравља комплетног становништва Републике Србије. Ризична и неодговорна понашања попут тих могу релативно брзо довести до поновног и још бржег ширења корона вируса међу становништвом што разуме се, није ни у чијем интересу и Влада Републике Србије позива све грађане да строго поступају по упутствима из здравственог упозорења.

Најновији број

22. октобар 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa