Инфо

17. септембар 2020.17. сеп 2020.
Нова алармантна студија о топљењу леда

Нова алармантна студија о топљењу леда

Ниво океана и мора света могао би да порасте око 40 центиметара до краја века због топљења ледених покривача изазваног климатским загревањем, упозорава данас објављена студија.

Научници из готово 40 специјализованих међународних института израдили су моделе према два сценарија емисије гасова с ефектом стаклене баште, које је припремио Међудржавни панел о климатским променама (ИПЦЦ), и објавили серију чланака у часопису "Крајосфир" (Црyоспхере).

По првом сценарију, ако се настави повећање емисије гасова с ефектом стаклене баште, топљење леда на Антакртику ће подићи ниво мора до 30 центиметара, а топљење леда с Гренланда додатних девет центиметара.

По другом сценарију јаког смањења емисије штетног гаса, топљење леденог покривача на Гренланду би ипак могло да дода три центиметара нивоу мора.

Модели за Антарктик, који је под већим бројем спољних фактора, дају различите резултате за други сценарио, чак и повећање леденог покривача што би могло да се смањи ниво мора за готово осам центиметара.

Почетком септембра студија објављена у часопису "Натуре цлимате цханге" већ је закључила да може доћи до повећања нивоа мора од 40 центиметара до 2100. године, што је катастрофални сценарио јер би био угрожен опстанак стотина милиона становника приобалних зона у свету.

У септембру 2019, у специјалном извештају стручњака ИПЦЦ процењено је да ће више од милијарду људи до средине 21. века живети у ниским приобалним зонама, посебно осетљивим на те промене.

Поводом великих варијација различитих сценарија, Андерс Леверман, истраживач Института Постдам за истраживање утицаја климе (ПИК), и један од аутора студије, оценио је да "неизвесност не треба да буде разлог за чекање, напротив она захтева хитно деловање."

"Знамо да ће се нешто десити, само не знамо у којој мери ће бити опасно", рекао је он.

У фебруару студија која је направила синтезу модела 27 међународних института, у координацији са ПИК-ом је проценила да би само од топљења леда на Антарктику могло да дође до подизања нивоа океана од 58 центиметара до краја овог века ако садашња стопа глобалне емисије штетних гасова остане непромењена.

Ако би се отопиле ледене површине и Јужног пола и Гренланда, ниво светских мора и океана би се подигао за читавих 65 метара.

Извор: Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa