Инфо

18. септембар 2020.18. сеп 2020.
Егзотика на Базару старих и уметничких заната

Егзотика на Базару старих и уметничких заната

После дужег времена Шапчани поново имају прилику да купе омиљене производе домаће радиности на Базару старих и уметничких заната. Базар је отворен у оквиру Чивијаде јутрос у 10.00 часова, а излагачи ће у пешачкој зони Карађорђеве улице купце чакати све до 20.00 сати вечерас. Ту ће бити и сутра у исто време.



На тезгама има свега, од прерађевима воћа и поврђа, домаћих колача, зачинског и лековитог биља, ручно рађеног накита, украсних предмета украђених декупаж техником, до одевних предмета рађених све популарнијом техником пустоване вуне. Пред Шапчанима су и неки егзотични производи које излажу чланице "Мачванског дућана", Фејсбук групе која се баве онлајн продајом домаћих проивода и прерађевина.



На тезгама је место нашла перуаснка јагода, гајена у Мајуру, а коју Јелена Кујунџић продаје свежу, али и прерађену у џем и слатко. Изузетно је здрава, а џем и слатко су непоновљивог укуса. Одмах поред је и кивано, јужно воће које успева у Мачванском Белотићу, једе се пресно, а укусом подсећа на мешавину банане и лимете. Ово воће обилује витаминима и другим храниљивим састојцима, док је јако сиромашно угљеним хидратима, а масти нема уопште.





Одмах поред воћа које је са територије Јужне Америке стигло у Мачву, бојом и облицима маме љуте папричице, мексичке, најљуће. Светлана Глигорић из Јеленче од екстремно љутих папричица прави "Екстремно љуте сосеве", жуте, црвене и зелене, у зависности од боје паприке од које су произведени. Такође, прави и слатко њих и то на исти начин као било које друго слатко. Добијени производ је истовремено изузетно сладак и веома љут.





Оно што одликује производе из "Мачванског дућана" је да су сви природни и да од земљишта у које се биљке саде, током њиховог раста, па до прераде све прате буден очи стручњака из Пољопривредне стручне и саветодавне службе Шапца.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa