Инфо

21. септембар 2020.21. сеп 2020.
Почиње објављивање докумената ФинЦЕН о сумњивим трансакцијама, учествује и КРИК

Почиње објављивање докумената ФинЦЕН о сумњивим трансакцијама, учествује и КРИК

Међународни конзорцијум истраживачких новинара (ИЦИЈ) и портал Базфид њуз (BuzzFeed News) саопштили су да почињу с објављивањем резултата истраживања поверљивих докумената из америчког Министарства финансија о сумњивим новчаним трансакцијама широм света.

Део пројекта је и Мрежа за истраживање криминала и корупције (КРИК) из Србије која је саопштила да ће сутра почети да објављује текстове о сумњивим новчаним трансакцијама српских бизнисмена и компанија, на основу процурелих поверљивих извештаја.

Реч је о више од 2.000 поверљивих докумената процурелих из одељења америчког Министарства финансија које се бави борбом против финансијског криминала (ФинЦЕН).

До "ФинЦЕН досијеа", који откривају размере токова "прљавог" новца широм света, дошли су новинари америчког Базфида који су их поделили са ИЦИЈ и са више од 400 новинара из 108 редакција у 88 држава.

КРИК наводи да је истраживао сумњиве трансакције повезане са српским компанијама и да ће открића од сутра објављивати на сајту.

Документи откривају новчане трансакције од 1999. до 2017. године које су финансијске институције означиле као сумњиве због могућег прања новца или друге криминалне активности и пријавиле их ФинЦЕН-у.

"ФинЦЕН досијеи" показују да су банке у том периоду откриле сумњиве новчане трансакције широм планете у укупном износу више од две хиљаде милијарди долара.

Медју њима су и трансакције у укупној вредности од 514 милијарди долара у банци Џеј Пи Морган (JPMorgan) и 1,3 хиљаде милијарди долара у Дојче банци, наводи ИЦИЈ.

Процурели документи су открили како су неке од највећих светских банака омогућавале криминалцима да пребацују "прљав новац" широм света, наводи Би-Би-Си.

Открили су и како су руски олигарси користили банке да избегну санкције које је требало да их спрече да пребацују новац у западне земље, додаје британски јавни сервис.

ИЦИЈ наводи да су медју пет банака које се најчешће појављују у "ФинЦЕН досијеима" Дојче банк, Бенк ов Њујорк мелон, Стандард чартерд, Џеј Пи Морган и ХСБЦ, које су, како пише у документима, више пута кршиле званична обећања да ће поступати исправно.

Те банке су наставиле да извршавају трансакције криминалаца, олигарха и корумпираних политичара, иако су их америчке власти већ биле казниле јер нису успеле да зауставе токове прљавог новца, наводи КРИК.

Документа, додаје КРИК, откривају корупционашке афере које су осакатиле економије у Африци и Источној Европи, мистериозне и фиктивне компаније које преварантима помажу да преваре мале породичне компаније и усамљене пензионере, пљачкаше гробница који су заложили древне будистичке предмете галеријама у Њујорку, венецуеланске тајкуне који испумпавају новац намењен локалном становништву за социјално становање и школе.

Портал Базфид није открио идентитет узбуњивача који му је доставио документа.

Медјутим, запослена у ФинЦЕН Натали Едвардс, ухапшена у октобру 2018. године, признала је у јануару да је прекршила закон тако што је учинила јавним извештаје о сумњивим трансакцијама. Адвокат Едвардс је тада изјавио да је она то учинила јер је сматрала да се владине агенције нису на адекватан начин бавиле битним стварима, преноси КРИК.

"Отишла је у медије и рекла: 'Ако не могу да верујем да ће ово да реше владини службеници, мислим да могу да верујем медијима да ће то да ураде и да скрену пажњу америчког народа'", рекао је адвокат Едвардс којој ће пресуда бити изречена у октобру.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa