Инфо

22. септембар 2020.22. сеп 2020.

Вучковић (ДС): Резултати локалних избора у сенци парламентарних

Функционерка Демократске странке (ДС) Наташа Вучковић оценила је данас да су резултати локалних избора у сенци парламентарних и упитала шта ће се десити са потребама грађана, "када се види да се ниво демократије погоршао", "степен представљености грађана у локалним скупштинама се знатно смањио" - због бојкота, пандемије, апатије бирача.
"Структура градских и општинских скупштина показује да један значајан број грађана није представљен – на који начин ће то утицати на представљање њихових потреба и интереса, шта ће бити са странкама које нису заступљене, шта је тактика за наредне изборе. Како ће се сада покрети грађана организовати јер они, уз цивилни сектор, носе велики замајац за активацију грађана у локалу. Да ли ће јачати станке које су учествовале на изборима", упитала је Вучковић на скупу "Дијалог у Центру: Политички плурализам у градовима и општинама после избора".

Додала је да је важно питање и то што је председник Србије Александар Вучић рекао да је у 55 градова и општина дошло до промене градоначелника, иако је и раније у њима била власт његове Српске напредне странке.

"И он каже да су добро радили – да ли ће доћи до другачије политике и метода рада, шта ће се догодити са корупцијом, односно борбом против корупције, да ли ће доћи до смањења помаме партијског запошљавања, да ли ће квалитет управе бити унапређен – имали смо критике ЕК да је стање јавне управе веома лоше и квалитет ресурса за спровођење реформи веома слаб", нагласила је она.

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић казао је да избори у том граду нису готови, да ће бити поновљени на још пет бирачких места у којима је 6.000 бирача и додао да је његова листа са партнерима освојила 881 глас мање него СНС.

"Градска изборна комисија (ГИК) је донела одлуку да се понове избори на свих 100 бирачких места, али Управни суд је донео другачију одлуку. Ипак, освојили смо више мандата него у првом кругу. Сада предстоји тај трећи круг. Два услова су била важна – медији и ГИК која штити изборну вољу грађана, што није било могуће. Поднели смо нову кривичну пријаву против носилаца листе СНС због крађе изборне воље грађана", рекао је Зеленовић, а пренели су организатори скупа.

Рекао је да изборе очекује врло брзо, да има пажњу јавности, али да ће бити "више криминалаца и новца" – "како је то могуће и зашто учествујемо – покушавамо да одбранимо оно што је урађено квалитетно, али не можемо бити полицајци уместо полиције или тужиоци уместо тужилаштва".

Функционер Покрета слободних грађана (ПСГ) Павле Грбовић изјавио је да је његов покрет на изборима прошао "прилично лоше", да ће имати понегде одборнике, али да реалну моћ немају.

"Сада улазимо у политичку 'тампон зону', избори су завршени и приближавамо се другој фази - изборима 2022. године. Тренутно смо у фази претполитичког друштва захваљујући тоталном разарању политичког живота, потпуног уништења политичких странака, потпуном тровању јавног дискурса, што све тера људе од политике", казао је он.

Нагласио је да се не сећа када се сматрало већом срамотом бавити се политиком него данас, али да не зна када је то било потребније него што је данас.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa