Инфо

22. септембар 2020.22. сеп 2020.
Уручење Нобелових награда виртуелно, церемонија отказана

Уручење Нобелових награда виртуелно, церемонија отказана

Физичка церемонија уручења Нобелових награда у Стокхолму 10. децембра је отказана, први пут да се то деси од 1944. године, због пандемије Ковида-19, објавила је данас Нобелова фондација.

Телевизијска церемонија ипак је предвиђена, а лауреати ће добити своје награде на даљину.

Имена добитника разних Нобелових награда за медицину, физику, хемију, књижевност, мир и економију ће бити објављени на датуме који су предвиђени између 5. и 12. октобра из Стокхолма и Осла.

Из норвешког Нобеловог института, где се додељује награда за мир раније су објавили да ће у Ослу 10. децембра бити одржана мала церемонија у врло редукованом формату, без банкета и великог окупљања.

У Стокхолму се сваког 10. децембра, на годишњицу смрти оснивача награде Швеђанина Алфреда Нобела, уручују награде које су одредили шведски одбори за медицину, физику, хемију, књижевност, којој је касније додата и награда за економију.

"Последњи пут кад није било церемоније у Стокхолму било је 1944. године" , за време Другог светског рата, рекао је за Франс прес Густав Келстранд, историчар Фондације Нобел. "Мада ће ове године ипак бити виртуелна церемонија", додао је он.

Током Другог светског рата више награда није било ни уручено ни додељено иако Шведска није учествовала у сукобу.

Награде из 1944. ретроактивно су уручене 1945.

Године 1940, 1941 и 1942 никаква награда није додељена нити церемонија одржана.

Ове године идеја је да се медаље и дипломе уруче лауреатима на сигуран начин у њиховим земљама боравка, вероватно помоћу амбасадора или универзитета на којима раде, навела је Фондација Нобел.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa