Инфо

23. септембар 2020.23. сеп 2020.
фото: Image by congerdesign from Pixabay

фото: Image by congerdesign from Pixabay

ПКС: Подбацио род воћа

Род воћа је, према садашњим проценама, подбацио у односу на лањски, наводе у Привредној комори Србије. Очекује се да ће овогодишњи принос износити између 1,2 и 1,3 милиона тона, док је прошлогодишњи био 1,6 милиона тона. Подбациле су и јабуке и шљиве и грожђе, најважније врсте које сада стижу на брање.

- Ове године се очекује пад рода јабука за око 10 одсто у односу на лане, када је произведено око 500.000 тона овог воћа - каже Александар Богуновић из ПКС. - На пад производње су, пре свега, утицале временске прилике које нису погодовале јабукама, али то неће утицати на њихов квалитет, јер су у савременим засадима примењиване све препоручене агротехничке мере.

Током већег дела ове године јабуке су на нашем тржишту биле веома скупе, па се килограм продавао и за више од 200 динара. Како истиче Богуновић, цене се ни сада нису сасвим нормализовале,али би се то могло ускоро очекивати, јер у овом тренутку на род стиже велики број сорти што ће поправити понуду на домаћем тржишту. Велики део производње ће свакако отићи у извоз, највише у Руску Федерацију, као што је било и претходних година.

- Ове године се произвођачима отворила још једна шанса за извоз и добру извозну цену, јер се у Пољској, једном од наших највећих конкурената у овој врсти производње, због измрзавања јабука, очекује пад производње - објашњава Богуновић.

Род шљива је варирао од региона до региона али како је берба још у току, нема прецизних података о укупном приносу на територији целе државе.

- Према проценама стручњака очекује пад производње од 20 до 30 одсто по регионима, као и нешто слабији квалитет - наводи Богуновић. - Ниска откупна цена од 10 до 20 динара по килограму, нередован откуп, недостатак радне снаге и берача, само су неки од проблема који су пратили овогодишњу бербу.

Он истиче да је ће и ове године, као што је уосталом бивало годинама уназад, 70 одсто рода шљиве завршити у ракији. Када је о грожђу реч, Богуновић каже да су неповољне временске прилике у региону Жупе утицале на пад производње у том крају од преко 50 одсто, док се у Шумадији и Војводини очекује знатно бољи принос, као и квалитет грожђа. Може се очекивати да ће период сунчаних дана до краја септембра, погодовати виновој лози и на преосталим неубраним површинама ублажити штете произвођачима који су их претрпели.
Каматица/Вечерње новости

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa