Инфо

26. септембар 2020.26. сеп 2020.
Фото: Wikipedia

Фото: Wikipedia

Обележена годишњица операције Халијард

У Прањанима је данас полагањем венаца у Меморијалном комплексу обележена 76. годишњица Операције "Халијард", у којој је до 1944. спашено више од 500 пилота и чланова посада савезничких авиона оборених изнад Србије.

Догађају је присуствовао председник Србије Александар Вучић, највиши државни званичници Србије, члан Председништва БиХ Милорад Додик, амбасадор САД у Београду Ентони Годфри, као и представници оружаних снага САД.

Церемонију је отворио Џон Капело, пензионисани потпуковник америчке авијације и председник Фондације мисија Халијард, одајући пошту војних двојици пилота који су јуче погинули у несрећи.

Он се захвалио председнику, министарки Зорани Михајловић, "Аеродромима Србије", као и породицама авијатичара који настављају да говоре о захвалности коју осећају према грађанима Србије.

"Увек ћемо поштовати прошлост и градити (заједничку) будућност", закључио је Капело.

Амерички командант за специјалне операције Дејвид Табор је рекао да морамо да радимо заједно да би превазишли све изазове.

"Ово је важан дан, и морамо да се подсетимо обичних Срба, који су учинили немогуће те 1944. године. Они су ризиковали све да би се 500 америчких пилота вратило својим кућама. Ваши преци су ризиковали своје куће и породице да би спасили Американце... иако им је претила стравична одмазд", рекао је Табор.

Радољуб Јанковић је у име ветерана Другог светског рата рекао да "још увек чује звук мотора авиона у ваздуху" и да цела околина Такова и Србије требају да буду поносни на операцију Халијард.

У кући његовог оца је, како је навео, на спашавање чекало 12 савезничких пилота.

Због заслуга Вучића за афирмацију целе операције и изградњу Меморијалног комплекса, Јанковић је рекао да ће председнику Србије поклонити парцелу прањанске земље "заливене крвљу равногораца".

Члан Председништва БиХ Милорад Додик је казао да му је част што обележавају борбу "српског народа за слободу", а да је под комунистичком идеологијом операција била забрањивана.

"Ваздушни мост личи на све мостове који се граде. Овај мост је спасио много људи, значи стварање новог пријатељства и да је Отаџбинска војска била Савезничка војска током (Другог светског рата)", казао је Додик.

Он је најавио и да ће код Добоја бити изграђен споменик који ће обележавати сличну акцију спасавања савезничких пилота у Другом светском рату.

Амбасадор САД у Србијие Ентони Годфри је рекао да јучерашња погибија два пилота Војске Србије подсећа колико је тај позив опасан, да су градјани Србији 1944. године показали велику храброст, а да су српски сељаци заслужни за највећу операцију спашавања оборених пилота у историји.

Додаје да пре,ало људи, упркос значају операције, зна за догадјаје које су обележиле последње године Другог светског рата у Европи.

"Имам част да будем први амерички амбасадор који учествује у овој свечаности, код овог новог споменика... Партнерство САД и Србије базира се на заједничким вредностима током 140 година односа... И треба памтити које жртве су поднела наша два народа, не само на овом месту", рекао је Годфри и честитао Влади Србије на договору недавно постигнутом у Вашингтону.
Бета

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa