Инфо

27. септембар 2020.27. сеп 2020.
Фото: Бета

Фото: Бета

Јерменија прогласила ратно стање стање и општу мобилизацију

Јерменија је данас прогласила ратно стање и општу мобилизацију због ескалације сукоба у Нагорно-Карабаху.

"У Јерменији је проглашено ратно стање и општа мобилизација. Захтевам да се сви јаве у војне одсеке", написао је јерменски премијер Никол Пашињанин на Фејсбуку, пренео је АФП.

"Подржимо чврсто нашу државу, нашу војску (...) и победићемо. Живела славна јерменска војска", написао је Пашињанин.

Претходно је председник непризнате републике Нагорно-Карабах Араик Артјуњан у Степанакерту саопштио да је уведено ратно законодавство, пренео је ТАСС.

"Почели смо да мобилишемо све градјане старије од 18 година. У земљи је проглашено ратно законодавство", рекао је он.

Председник Азејберџана Илхам Алијев у телевизијском обраћању раније данас обећао је победу у борбама његове војске и јерменских и сепаратистичких снага у Нагорно - Карбаху, пренео је АФП.

"Азербејџанска војска се бори данас на својој територији, брани свој територијални интегритет, задаје разорне ударце непријатељу. Наш циљ је праведан и победићемо", рекао је он.

У спорном региону Нагорно-Карабаха јутрос је поново избио сукоб Јерменије и Азербејџана, а јерменско Министарство одбране саопштило је да су оборена два азербејџанска хеликоптера.

Портпаролка министарства Шушан Степањан рекла је да су јерменске снаге погодиле три азербејџанска тенка.

Нагорно-Карабах је етнички јерменска енклава у саставу Азербејџана која је ван контроле Азербејџана од краја рата 1994. године. Обе стране имају јако војно присуство дуж демилитаризоване зоне која одваја регион од остатка Азербејџана.

Степањан је рекла да је данашњи сукоб почео азербејџанским нападом, али Азербејџан је саопштио да је јерменска страна напала и да је Азербејџан кренуо у контраофанзиву.

Турска је ошто реаговала на вест о сукобу.

Портпарол турске владајуће странке Омер Челик оштро је осудио напад Јерменије на Азербејџан.

Он је објавио на Твитеру да ће Турска стајати уз Азербејџан и рекао да се "Јерменија игра ватром и угрожава регионални мир".

Портпарол турског председника Ибрахим Калин такодје се огласио на Твитеру, осудјујући Јерменију.

"Јерменија је прекршила прекид ватре нападајући цивилна насеља ... медјународна заједница мора одмах да реагује и заустави ову опасну провокацију".

Сукоб Јерменије и Азербејџана почео је фебруара 1988. године, када је аутономни регион Нагорно-Карабах прогласио отцепљење од Азербејџана.

За време сукоба од 1992. до 1994. године, Азербејџан је изгубио контролу над Нагорно-Карабахом и седам суседних региона. Од 1992. године одржавају се преговори о мирном решењу сукоба у оквиру ОЕБС Минск групе, којом председавају Русија, САД и Француска.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa