Инфо

27. септембар 2020.27. сеп 2020.
Хитан надзор Центра за социјални рад у Зајечару након навода о отмици детета

Хитан надзор Центра за социјални рад у Зајечару након навода о отмици детета

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић наложио хитан надзор над стручним радом Центра за социјални рад у Зајечару, због објава на друштвеним мрежама о наводној отмици и продаји малолетне Н.С. из тог града.

У саопштењу пише да су ти наводи неистинити и нетачни, а контрола ће бити извршена у организовању помоћи и подршке малолетној Н.С. и њеној породици, "а све у циљу заштите најбољег интереса детета, утврдјивања чињеничног стања и спречавања даљих непримерених радњи, коментара и изношења непроверених и нетачних тврдњи".

"Надлежни су у обавези да без одлагања, изврше надзор и извештај доставе министру на увид како би се даље поступало у складу са законом и овлашћењима. Према Породичном закону, јавност је искључена из поступка решавања породичних односа, из тог разлога се не смеју износити подаци и информације о малолетном детету и његовој породици", додаје се у саопштењу.

Наглашено је да се изношењем непроверених и неоснованих тврдњи угрожава личност малолетног детета, његов најбољи интерес, угрожава се процес заштите малолетног детета, здравље и безбедност.

Такође, да је јавним изношењем података и упућивање на фотографије детета угрожена и приватност детета и представља кршење законских прописа и обавезе о чувању тајности података о деци која су у поступку заштите.

"Напомињемо да се на основу одлуке Суда поступа у случајевима измештања деце из породица као и одузимања родитељског права, у складу са прописима, ово Министарство не сме утицати на рад првостепеног органа, органа старатељства, у доношењу одлука. Ово Министарство у сличним случајевима решава по жалби и решава о предмету у другостепеном поступку, као и да врши контролу над радом центара за социјални рад", истиче се у саопштењу.

Министарство је навело да изношење непроверених чињеница и неоснованих оптужби на рачун радника Центра за социјални рад "Зајечар" угрожавају кредибилитет запослених у центрима за социјални рад, како професионални тако и лични, безбедност запослених у том Центру, ствара се атмосфера "линча", изазива паника и узнемирење јавности.

"У циљу заштите најбољег интереса детета али и запослених у систему социјалне заштите апелујемо на јавност да се суздржи од даљих непримерених коментара и изношења непроверених информација. Безбедност детета и обезбедјивање свих услова за здраво, срећно одрастање и безбрижно детињство је приоритет рада ресора којим руководи министар Ђорђевић", додаје се.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa