Инфо

29. септембар 2020.29. сеп 2020.
Image by Steve Buissinne from Pixabay

Image by Steve Buissinne from Pixabay

Истек другог застоја

Други застој у отплати обавеза према банкама истиче у среду, 30. септембра. Банке ће у наредним данима клијентима који су прихватили мораторијум доставити нови план отплате, путем поште или мејлом, а клијенти ће имати 7 дана да се о понуђеном плану изјасне.

-Саветујемо клијентима да с пажњом прочитају допис своје банке и одаберу опцију која им највише одговара. Прва могућност је да прихвате план отплате који понуди банка, у коме је рок отплате продужен за дужину трајања мораторијума, а камате из мораторијума распоређене на преостало време отплате кредита. Друга могућност, ако им то финансијска ситуација дозвољава, јесте да ођедном плате заостале рате са каматом и наставе отплату према досадашњем плану. Трећа могућност је да плате само камату, а да рок отплате кредита продуже за број рата за које је важио мораторијум. У сваком случају одлука је на грађанима и важно је да они то знају - каже Владимир Васић, генерални секретар Удружења банака Србије.

Други мораторијум прихватило је 82% грађана и 69% предузећа. Укупна вредност заустављених обавеза износи скоро милијарду евра.

Од избијања кризе због пандемије Цовид-19 банке су се на различите начине укључиле да омогуће становништву и предузећима да лакше савладају последице. Први мораторијум проглашен је у марту и био је вредан око 2 милијарде евра, други крајем јула (вредност скоро милијарду евра), док је гарантна шема за кредитирање предузећа била вредна око 2 милијарде евра, наводи Удружење банака Србије.

Каматица

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa