Инфо

30. септембар 2020.30. сеп 2020.
Фото Бета

Фото Бета

Кон: Под здравственим надзором тренутно 48.000 грађана који су се вратили из иностранства

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да се тренутно под здравственим надзором, после повратка из епидемиолошки ризичних земаља, налази 48.000 грађана и да је то "ситуација са којом се до сада никада нисмо суочили".
Кон је рекао да се полако приближавамо ситуацији да ће вакцина против корона вируса у неким мањим количинама бити доступна, а да ће последњу реч томе која ће бити коришћена, дати Агенција за контролу лекова.


Он је навео да још не може да се каже која ће вакцина, од оних које су у завршној фази испитивања, бити доступна у Србији, али да се према најавама рачуна да ће све три вакцине које се најчешће спомињу бити доступне.

"Није за очекивати да ће бити одједном, од почетка следеће године ћа прве количине евентуално да стигну", рекао је Кон.

Он је указао да је важно да су за сада обезбеђене довољне количине вакцине против грипа, зато што оба вируса обарају имунитет и де је потребно избећи њихов истовремени утицај.

На питање да ли може да дође до мутације корона вируса, као што пишу неки светски медији, због чега употреба маски више не би спречавала његово ширење, Кон је рекао да "мутација не може да се догоди али могу да се појаве неки други вируси са већом способношћу преношења".

Извор Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa