Инфо

30. септембар 2020.30. сеп 2020.

Кон: Одговорност на информатичарима који су давали нетачне податке

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да одговорност за саопштавање мањег броја умрлих од последица инфекције корона вирусом у Србији пребацује на информатичаре који су давали нетачне податке.

Кон је за телевизију Н1 казао да је Кризни штаб саопштавао све податке које је имао, а да су за разлику броја умрлих од оних који су званично саопштавани, одговорни информатичари који су давали нетачне податке.

"Тврдим, под пуном моралном одговорношћу да Кризни штаб у медицинском делу није могао да има друге податке од оних које је добијао од информатичара. Ако неће то да се прихвати, не жели се истина податак који је изнео о већем броју смртних случајева него што је пријављено у периоду од марта до јуна, није 'нова вест' ", навео је епидемиолог.

Према његовим речима, оног момента када је стављена сумња на податке, а то је било у јуну, "јасно је било да информатички систем озбиљно заказује, и на то је упозорено".

"Чак је и премијерка (Ана Брнабић) рекла да тај систем није потпуно исправан и да има низ грешака", рекао је Кон.

Кон је у уторак увече изјавио да је анализом података из Градског завода Београда за јавно здравље утврдиоо да је од марта до јуна било трипут више смртних случајева него што је тада било званично објављено.

Извор Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa