Инфо

30. септембар 2020.30. сеп 2020.
Шабачке првине: Први електрични аутомобил у Србији

Шабачке првине: Први електрични аутомобил у Србији

Шабац је прва локална самоуправа у Србији која, од данас, има електрични аутомобил. Обезбеђен је преко пројекта БИОСОЛ, који промовише одрживе изворе енергије, заштиту од аерозагађења, очување чистоће и квалитета ваздуха и смањење трошкова грејања. Укупна вредност пројекта је 900 хиљада евра, од чега је 480 хиљада евра учешће Града Шапца.

Део пројекта биће и соларна централа са опремом, а у плану је и оснивање Академије за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије. Град Шабац је једини у Србији који има енергетску политику, нагласио је, приликом представљања електричног аутомобила, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

-Шабац наставља да буде први у различитим стварима- од првог клавира, устакљеног прозора, па и првог електричног аутомобила. Посебно је што се аутомобил неће пунити на конвенционалне пуњаче, него на соларне панеле. Апсолутно смо заокружили круг у коме имамо чист аутомобил, који је део пројекта у коме желимо да покажемо колико је важно да бринемо о животној средини, али и о потрошњи енергије. Помислите да овакве аутомобиле има свих 150 таксиста у Шапцу, да сви они могу да возе аутомобил без икаквих трошкова. То би значило да нема никаквих расхода, да не загађујемо животну средину, да чувамо наш град. Сви зарађују и то је циљ локалне самоуправе као јединог града у Србији који има енергетску политику. Из те политике произашла је идеја да Шабац буде град без смога. Променили смо јавни превоз, имамо „зелене аутобусе“ на гас, променили бисмо и такси превоз. Идеја је да сви таксисти имају овакве аутомобиле и да им то омогућимо. Тако се развија град у коме људе желе да живе, остану, стварају своју породицу и развијају свој бизнис. То је град који је пријатељ својим суграђанима. Такав град желимо да правимо и видимо да Шабац у будућности може такав да постане, први у Србији, истакао је Зеленовић.

Европска унија донира 85% средстава у оквиру Интеррег програма, а 15% Град Шабац. Партнери су Град Шабац као вођа пројекта, Градишка из Хрватске, Лаг из Западне Славоније.

- Имамо и фотонапонску, соларну централу, опрему која ће бити уграђена на локацији Летњиковац укупне вредности 360 хиљада евра. Највећи бенефит целог пројекта је оснивање Aкадемије за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије, што је јединствен случај, не само у Србији, него и у региону, јер планирамо да велики број ђака основних и средњих школа eдукујемо, приближимо им обновљиве изворе енергије, да направимо модуле где ће им кроз наставу, научне експерименте где ће им идеја о обновљивим изворима енергије и заштити животне средне, бити приближена и доступна, појаснио је директор ЈКП „Топлана“ Шабац Слободан Јеротић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa