Инфо

1. октобар 2020.1. окт 2020.
фото: УНС

фото: УНС

Пашалић: Потребна боља здравствена и социјална заштита за старије

Заштитник грађана Зоран Пашалић је, поводом 1. октобра – Међународног дана старијих особа, поново апеловао на надлежне државне органе да успоставе ефикаснији систем социјалне заштите усклађен са потребама старијих особа у Србији, обезбеде финансијски одрживе услуге и посебне сервисе подршке и предузму неопходне мере и активности како би се старијим особама и у регуларним и у ванредним околностима обезбедила адекватна здравствена заштита.

„Старије особе у Србији и данас се највише суочавају са сиромаштвом, болестима, дискриминацијом и насиљем, а посебан проблема представља недостатак посебних услуга. Ови проблеми били су највидљивији током ванредног стања уведеног због епидемије Ковид-19 када су због мера ограничења кретања највише тешкоћа имале старије особе са менталним и физичким инвалидитетом којима је потребна подршка формалних и неформалних неговатеља за задовољавање основних животних потреба“, изјавио је Пашалић.

Пашалић наводи да су бројне проблеме имале и старије особе у стању социјалне потребе, нарочито оне којима је био потребан ургентни смештај у време забране пријема у геронтолошке центре и домове за старе, затим старије особе којима је била неопходна помоћ геронтодомаћица која је била ограничена, али и старији бескућници због немогућности пријема у прихватилишта и друге социјалне установе.

Кључне мере које би требало предузети за заштиту старијих особа у ванредним ситуацијама су већи износи социјалних давања, унапређивање квалитета услуга здравствене и социјалне заштите, могућност алтернативног смештаја старијих особа којима је потребно ургентно збрињавање, пружање услуга подршке и оним особама које нису у систему социјалне заштите, запошљавање већег броја стручних радника у центрима за социјални рад и установама социјалне заштите, навео је Пашалић и подсетио да је на његову иницијативу током ванредног стања успостављена процедура за издавање дозвола за кретање свим особама које су бринуле о старијим суграђанима.

Пашалић наводи да је, по питању побољшања положаја старијих особа, Влади Србије препоручио да припреми предлоге закона којима се уводи институт одлучивања уз подршку и укида могућност лишења пословне способности и да интензивира активности у процесу деинституционализације и активности на успостављању адекватног система услуга у заједници, док је јединицама локалне самоуправе препоручено да континуирано предузимају мере како би се успоставиле, одржавале и развијале услуге у заједници у складу са потребама особа са инвалидитетом и старијих особа.

Међународни дан старијих особа обележава се 1. октобра, у складу са Резолуцијом 45/106 коју је Генерална Скупштина УН прогласила 1990. године са циљем да се нагласи важност прилагођавања животног окружења потребама и способностима старијих особа.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa