Инфо

4. октобар 2020.4. окт 2020.
Рундек: Цео систем је доведен у питање

Рундек: Цео систем је доведен у питање

Добра страна ових времена је што нас коначно глобално и локално ставља пред битна питања. Рачуница је једноставна, мале прилагодбе више нису довољне, читав систем је у питању, каже кантаутор Дарко Рундек.

Дарко Рундек, кантаутор и некадашњи фронтмен Хаустора успешно гради музичку каријеру и у новом миленијуму, а познат је, како пишу Зорица Којић и Драган Амброзић у уводу за интервју са њим за нови број недељника “Време”, одакле преносимо део разговора, и као “утицајан, слободни анти-естаблишмент мислилац”. Рундек у разговору за београдски недељник говори о утицају коронавируса на његов и наше животе, екологији, стварању, новом албуму, сећању на Милана Младеновића, новоталасној генерацији, односима у региону, наступима у Србији после 2000. године…

Упитан за то како проналази сопствени мир у турбулентним временима, Рундек каже:
– Добра страна ових времена је што нас коначно глобално и локално ставља пред битна питања. Рачуница је једноставна, мале прилагодбе више нису довољне, читав систем је у питању. Еколошка катастрофа која је у тијеку открива мета-кризу: масовно изумирање живота на Земљи. И најављује изравну егзистенцијалну пријетњу. За разлику од пандемије, колико год она била трагична, ради се о свеокупном урушавању, које ће имати несагледиве посљедице. С највећом могућом озбиљношћу треба томе прићи. На особној разини Санда и ја овђе на Брачу с једне стране пратимо ситуацију из више углова, с друге покушавамо конкретно примијенити своје закључке. Вјежбамо прехрамбрену независност без меса и млијечних производа, производњу смећа смо свели на апсолутни минимум бирајући што купујемо и компостирајући остатке хране, и наравно, узгајајући добар дио властите хране у два врта и два мања маслиника у којима расте и многе врсте дивљег биља (лаванда, оригано, смиље, ружмарин, смокве…), а и маслиново уље је у свему томе врло битно. Наравно да тиме добијамо одређен мир јер чинимо колико можемо засад.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Нова

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa