Инфо

6. октобар 2020.6. окт 2020.

Економисти: Међугодишњи пад индустиријске производње од јануара до краја августа 0,7 одсто

Међугодишњи пад ундустријске производње у Србији од јануара до краја августа ове године износио је 0,7 одсто, колико и смањење производње прерађивачке индустрије, оценили су аутори билтена "Макроекономске анализе и трендови" (МАТ).
Производња електропривреде је у том периоду смањена за 2,6 одсто, а производња рударства повећана за 3,2 одсто.


Како је наведено у МАТ-у, и у спољнотрговинској размени подаци наговештавају опоравак, али далеко спорији од опоравка индустријске производње.

"Када се рачуна са опоравком наше економије, мањи је проблем опоравак наше производње, већ се мора рачунати са изгледима и брзином опоравка наших извозних дестинација", указано је у билтену.

Нето прилив страних директних инвестиција у периоду јануар-јул износио је око 1,57 милијарди евра, што је за 651,2 милиона евра или за 29,4 одсто мање него у истом периоду претходне године.

За седам месеци ове године је нето прилив портфолио инвестиција био око 1,42 милијарде евра и за 1,12 милијарди евра је већи него у истом прошлогодишњем периоду, навели су аутори МАТ-а.

Нето одлив по основу осталих инвестиција (готов новац и депозити, финансијски и трговински кредити) је износио 987,7 милиона евра, док је у истом периоду прошле године забележен нето прилив у износу од 657,9 милиона евра.

У оквиру осталих инвестиција од јануара до краја јула забележено је повећање депозита домаћих пословних банака у иностранству у износу од 338,1 милион евра. Забележено је и повећање нето кредитних обавеза пословних банака у износу од 450,6 милиона евра и предузећа у износу од 273,5 милиона евра, док су нето кредитне обавезе државе смањене за 47,3 милиона евра.


Извор Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa