Инфо

6. октобар 2020.6. окт 2020.
Фото Бета

Фото Бета

Министар: Због епидемије корона вируса допуне 10 посебних колективних уговора у Србији

Министар Србије за рад, Зоран Ђорђевић изјавио је данас да су због последица епидемије корона вируса извршене допуне 10 посебних колективних уговора.

Те допуне су у складу са Закључком Владе Србије којим се послодавцима препоручује да обезбеде право на накнаду зараде у висини од 100 одсто за запослене који привремено одсуствују са рада због потврђеног корона вируса или због изолације или самоизолације наложене у вези са том болешћу.

"Издали смо препоруку да послодавци омогуће запосленима, који имају децу у узрасту до 12 година и болују од хроничних болести, да раде од куће. Такође, омогућили смо и упућивање запослених на плаћено одсуство дуже од 45 радних дана, уз накнаду зараде, без претходног достављања захтева послодаваца на мишљење репрезентативном синдикату, а извршена је и измена Правилника о превентивним мерама за безбедан и здрав рад за спречавање појаве и ширење епидемије заразне болести", рекао је Ђорђевић.
Он је на конференцији Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) "Достојанствени рад у условима пандемије" истакао да су због ситуације изазване корона вирусом, више него икада потребни сарадња, разумевање, солидарност и заједнички рад.
Уз то је "неопходно обезбедити макроекономску стабилност и одржати привредну активност у Србији, како би материјални положај наших грађана био бољи", рекао је Ђорђевић, саопштило је Министарство.

Подсетио је да је Влада Србије 2020. прогласила "Годином солидарности и сарадње" и навео да су те две вредности једнако значајне да би се друштво адекватно и организовано, као друштво изборило да и после пандемије буде добро и квалитетно место за рад и живот.

Додао је да је Министарство непрекидно пратило стање на тржишту рада и имплементацију мера активне политике запошљавања које реализује Национална служба за запошљавање.

"Уз додељену субвенцију за самозапошљавање сопствени посао покренуло је 1.266 незапослених лица, док се уз субвенцију послодавцу запослило 1.503 незапослених лица из категорије теже запошљивих лица", казао је Ђорђевић.

По његовим речима, у мере за запошљавање уз субвенцију зараде или рефундације трошкова прилагођавања радног места или послова укључено је и 188 особа са инвалидитетом.

Председник СССС Љубисав Орбовић рекао је да је достојанствен рад онај који омогућава добар живот и оценио да је Србија од тога далеко.

Он је казао да су у Србији просечна плата и минимална плата за по 20 одсто мање од потрошачке односно минималне потрошачке корпе, и да око 70 одсто запослених има плату мању од просечне плате.

"За пет година у Србији профит послодаваца је порастао за 285 одсто, а у истом периоду просечне плате за 22 одсто, а минималци за 42 одсто и тај профит није подељен са радницима", истакао је Орбовић.

Он је навео и да кризу највише осећају запослени, као и да ће Србија са оваквом политиком тешко у дужем временском периоду да дође до достојанствене зараде и рада.


Извор Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa