Инфо

8. октобар 2020.8. окт 2020.
Одлуке дела ГИК-а незаконите

Одлуке дела ГИК-а незаконите

Чланови Градске изборне комисије који су јуче поднели оставку данас су одржали конференцију за медије на којој су комeнтарисали одлуке осталих чланова ГИК-а на синоћ одржаној седници. Подсећамо, саопштењем за јавност Градски одбор Српске напредне странке јутрос је обавестио да је ГИК синоћ окупио 11 чланова те да су донели одлуку да понављања избора више неће бити ни на једном месту. Дојучерашњи председник ГИК Будимир Павлови изјавио је да нису постојале ни формалне ни материјалне претпоставке за њихов рад.

Чланови који су поднели оставке сада ће се у својству грађана жалити на одлуке које су донеле њихове некадашње колеге. Образложили су да рок за жалбу тече од тренутка достављања одлука подносиоцима изборних листа.

Вера Палинкаш је навела да тренутно на незаконит начин и силом покушавају да се прогласе изборни резултати, ван сваких законских оквира.

-Седница није ни могла да буде одржана. Они немају већину ни да одрже седницу, а не да доносе одлуке. Позвали су на састанак Јелену Јекић као заменика члана испред Руске странке, иако она нема право учешћа у раду ГИК, што је утврђено пресудом Управног суда од 30. септембра. Одлике које објави ова Изборна комисија не могу бити прихваћене као законите, истакла је Вера Палинкаш.

Валентина Ловрин Гавриловић је објаснила да је Изборна комисија синоћ одбила све приговоре, осим приговора Александра Пајића, чиме је поништено решење ГИК о распуштању бирачког одбора у Шипурским ливадама и донето решење да се на том месту избори понове. Тамо је нађен листић вишка што је апсолутни разлог за поништавање избора. Приговор Александра Пајића који је усвојен је неблаговремено поднет. То је још једна злоупотреба ове комисије. Мислим да овде има елемената кривичног дела, пре свега од стране Јелене Јекић, истакла је Валентина Ловрин Гавриловић.

Јуче се поставило и питање печата, а на друштвеним мрежама се појавила информација да се он налази код секретара ГИК-а Златка Ранковића. На конференцији је Ранковић демантовао ове наводе и рекао да се печат, заједно са деловодном књигом и кључевима налази "тамо где и треба да буде" - у сефу Градске управе.

-Када су започете изборне радње 6. марта, ја сам печат заједно са деловодном књигом и кључевима задужио у чину примопредаје од бившег секретара комисије. Тада су се налазили где се налазе и сад - у сефу Градске управе Града Шапца. Ништа није ни незаконито ни отуђено. Чин примопредаје подразумева два лица. Једно сам ја, а друго треба да буде мој заменик или наследник. Заменик је одбио, а наследник није именован, рекао је Ранковић.

На конференцији је речено и да се избори у Шипурским ливадама морају поновити. Такође је истакнуто да нико не одуговлачи изборни процес, нега да се ради о правним нормама, а да су резултати неспорни. Бивши чланови ГИК подсетили су да ова институција не поништава изборе, него да то ради Управни суд.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa