Инфо

9. октобар 2020.9. окт 2020.
Зеленовић: Три тачке уједињења опозиције, Косово мора да се реши што пре

Зеленовић: Три тачке уједињења опозиције, Косово мора да се реши што пре

Градаоначелник Шапца Небојша Зеленовић позвао је "продемократску опозицију да се укључи у решавање косовског проблема" и предложио да окретање Западу буде стуб спољне политике, преноси Нова С.

"То је мој предлог свим колегама, председницима опозиционих странака. Захтев држави и медјународној заједници да удјемо у овај процес (решавања косовског проблема). Није добро, нити је нормално, да велики део друштва буде искључен из овог процеса", рекао је он.

Он је додао да његов предлог за уједињење грађанске опозиције има три тачке, и то увођење нових људи у политику, фокус спољне политике на Брисел и Вашингтон и укључивање у решавање косовског питања.

"Прво, нови људи у средишту политике; друго, један стуб спољне политике, а то је Запад. Запад су и Брисел и Вашингтон. Тамо лежи партнерство за добар живот градјана Србије. Треће, захтев да се укључимо у решавање косовског питања", рекао је Зеленовић.

Оценио је да опозиција заступа велики део друштва и да је "недозвољиво да тај део друштва буде искључен из процеса који представља најважније државно питање".

"Мој став је да питање Косова и Метохије треба да буде решено за најкраће могуће време. То је државни интерес Србије. За пет, или десет година били бисмо у лошијој ситуацији него данас... Када будемо били упознати са стањем преговора, моћи ћемо да износимо и своје предлоге за решење", рекао је Зеленовић.

Зеленовић сматра да је "трагично да Запад, а то су и Вашингтон и Брисел и Берлин и Париз, има уверење да Вучић боље разуме интересе Србије и њихове интересе, интересе западних земаља, од продемократске опозиције".

"Илустрација тога је и Вашингтонски споразум. Неколико недеља се води дебата о томе да ли је Вучић седео у фотељи или на хоклици и да ли је обавезујући, или не, нешто што се договорио са председником Америке. Мој став је да је тзв. мини Шенген одлична ствар за Србију. Ако се то оствари сви ћемо живети боље", рекао је он.

Зеленовић је додао да се "око других тачака може водити полемика, али оне представљају несумњив заокрет Србије према западу", а премештање амбасаде у Јерусалим оценио је као "крајње проблематично".
Фото
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa