Инфо

14. октобар 2020.14. окт 2020.
Бета

Бета

Агенција за енергетику: У Србији најјефтиније грејање на дрва, најскупље на струју

Најниже трошкове за грејање имаће домаћинства која се греју на дрво у подручјима Србије у којима се оно може набавити по нижим ценама, 4.650 динара по кубику, и уколико имају новије пећи чија је ефикасност већа, саопштила је данас Агенција за енергетику.

У том случају домаћинствима ће за куповину горива за грејање просечно изолованог стана од 60 квадрата бити потребно 38,3 хиљада динара за сезону.

Значајно веће трошкове, око 62 хиљаде динара, имаће домаћинства која користе скупље огревно дрво, чија је цена 6.350 динара по кубику, и имају мање ефикасне пећи.

По просечној цени природног гаса у Србији, за грејање током целе зимске сезоне домаћинства треба да за то гориво издвоје 42 хиљаде динара, док су трошкови грејања на угаљ од 48 хиљада до 52 хиљаде динара.

Онима који се греју на "пелет", годишњи трошкови износе око 59 хиљада динара, ако се сагорева у ефикаснијим пећима конструисаним за то гориво.

Домаћинства која користе термоакумулационе пећи, имаће сезонски трошак од 50 хиљада динара, али само уколико се искључиво користи јефтинија ноћна тарифа електричне енергије.

Допуњавање термоакумулационе пећи током дана, коришћењем скупље електричне енергије и само током два сата дневно, увећава трошкове за 44 одсто, тако да они износе око 72 хиљаде динара, што је скупље од већине алтернативних горива, навела је Агенција.

Највеће трошкове имаће домаћинства која за грејање користе електричну енергију директно у грејним телима и котловима за етажно грејање, пропан бутан гас и лож уље.

Њихови трошкови су 133 хиљада динара за електричну енергију, 122 хиљаде динара за пропан бутан гас, односно 85 хиљада динара за лож уље.

У односу на претходну годину ниже су цене лож уља за 29 одсто, и пропан бутан гаса за четири одсто, док цене осталих енергената нису значајније промењене.
Извор: Бета

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa